O zi pana la Rezervatia Scarita-Belioara

Ziua 8.07.2012

Persoane: Simina, Zoltan, Adela si Eu

Traseu: Statiunea Muntele Baisorii –  Rezervatia Scarita-Belioara – Statiunea Muntele Baisorii (o parte din traseu a fost marcat cu crucea albastra)

La o zi dupa ce am fost cu totii voluntari la Maraton Apuseni, am hotarat sa mergem pe urmele maratonistilor care au alergat la aceasta competitie de alergare montana. Astfel am decis sa facem o scurta excursie pana la Rezervatia Scarita-Belioara. Distanta dintre Statiunea Muntele Baisorii si aceasta rezervatie geo-botanica situata in masivul Muntele Mare, la limita dintre judetul Cluj si judetul Alba este de aproximativ 3-3:30.

Pe la ora 9:30 ne pornim din centrul statiunii, coboram inspre Valea Vadului, iar la intrarea in satul Muntele Cacovei facem la dreapta peste paraul Vadului si apoi urcam pe Dealul Boinic. Odata ajunsi aici o luam prin zona numita La Zapodie, trecem Valea Tisei (punctul undeam fost ieri voluntar), ajungem in locul numit La Stiolne, iar de aici facem la stanga, pentru a urca inspre Muntele Romaneasa.

Image

Adapost de animale si fan

Image

Sura acoperita cu paie

Image

La stiolne

In Zapodie

In locul unde coteste drumul la dreapta, pe una dintre numeroasele suri acoperite cu paie din aceasta zona, apare pentru prima data marcajul CA care ne va insotii pana la urcarea pe Vf. Scarita. Acest marcaj porneste din statiune, trece pe la Crucea Crengii, Bocsesti si continua din apropierea Vf. Scarita inspre satul Valea Larga – Cheile Runcului – satul Runc si Ocolis, localitate ce este situata pe Valea Ariesului.

Dupa urcarea pe Muntele Romaneasa se urmareste drumul, ajungem intr-o sa de unde urca  marcajul Cruce Rosie care porneste din satul Posaga de Sus si o luam in fata pe drumul care ne-a insotit. Dupa aproximativ 10 minute de la respectiva sa ajungem pe platoul rezervatiei denumit Sesul Craiului. Aici se regasesc numeroase specii de plante endemice, unele chiar unice in aceasta parte a europei. Dintre cele mai splendide flori ale acestei rezervatii amintesc: barba mugurului, malaoaie, strugurii ursului, gentiana si argintica.

Datorita altitudinii sale, 1350 m, platoul Sesul Craiului ofera o priveliste splendida asupra intregii zone. De pe acesta se poate observa in departare Platoul Bedeleului inspre sud, inspre vest se observa Vf. Muntele Mare (1826 m), iar inspre est se observa Cheile Pociolovistei. In partea nordica se observa Muntele Belioara si putin mai departe Muntele Boinic si Depresiunea Iara-Hasdate.

Tot in partea de sud, dar mai aproape se observa satul Posaga de Sus, Cheile Posegii si satul Posaga de Jos. Prin aceste localitatii se poate ajunge la Scarita-Belioara daca se opteaza la un acces dinspre Valea Ariesului. Din aceste sate se ajunge pe platoul Sesul Craiului pe traseele Cruce Rosie – prin partea stanga a scaritei si pe Punct Rosu prin partea dreapta.

Intoarcerea inspre Statiunea Muntele Baisorii am facuta pe acelasi drum pe care am venit. De mentionat ca marcajul Cruce Albastra este vizibil doar la distante foarte mari, pe unele pietre de pe mijlocul drumului. In acelasi timp pot afirma ca pe marginea traseului se regasesc in perioada verii afine.

Rezervatia Scarita-Belioara este frumoasa din punct de vedere peisagistic si botanic si se adreseaza tuturor persoanelor. Pentru a ajunge pe platou este necesar un antrenament minim si incaltaminte adecvata. Pentru cei care doresc sa faca ceva mai mult decat o simpla vizitare, pot afirma ca exista cateva trasee de escalada de diferite grade si lungimi pe peretii rezervatiei, exista cateva pesteri de dimensiuni reduse si in anumite conditii se poate practica si parapanta.

Categorii: Pe carari de munte | Etichete: , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasa-ti parerea cu privire la acest articol

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

Andreea Barac (Chiruta)

Zambetul e cel mai bun machiaj

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Ana Bacioi

On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

Clubul de Speologie Politehnica

supliment zilnic de speologie

Marius C. Popa

Înapoi, pe verticală! - Drumeţ în munţi şi în memorie.

Alaska 2010

Denali & Mt. Hunter - June 2010 - Expedition sponsored by URSUS

rentacamp

Just another WordPress.com site

WELCOME TO ROMANIA !

With this Blog we want to get you out there and explore this wonderful place called ROMANIA !

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.