Cele mai frumoase chei din nordul Muntilor Apuseni

A trecut ceva timp de la ultimul post, insa demult doream sa scriu despre cheile Muntilor Apuseni, adevarate splendori ale naturii. Acesti munti, desi cu inaltimi reduse, ofera turistului numeroase formatiuni, dar printre cele mai frumoase si mai impresioanante sunt cheile.

Cheia este o vale ingusta, lipsita de albie majora, intre doi pereti inalti și abrupti, acolo unde apa raului, intalnind roci compacte, exercita o puternica eroziune in adancime.

Odata definit termenul de cheie, voi prezenta lista formatiunilor geologice care vor fii descrise in acest articol. Ordinea acestora este facuta in functie de distanta fata de localitatea Cluj-Napoca. Primele sunt cele mai aproape de acest oras, iar ultimele sunt cele mai indepartate.

Cheile Turenilor

Aceasta formatiune geomorfologica se afla la aproximativ 25 km de Cluj, fiind amplasate pe Valea Racilor, intre comuna Tureni si satul Copaceni. Ele sunt cunoscute si ca Cheile Turului, au o lungime de aproape 1850 m, iar inaltimea peretilor de stanca poate ajunge la 100-150 m.

In peretii acestui obiectiv turistic, declarat rezervatie naturala de tip mixt, exista un numar de aproximativ 20 de pesteri, dintre care cele mai importante sunt Pestera cu Silex (64 m lungime), Pestera de sub Grohotis (27,5 m), Pestera Vulturilor si Sura Mica.

Pe langa pesteri, se pot observa diferite specii de animale si plante, dintre care amintesc: gusterul, acvila si soimul, si respectiv barba ungurului,  vioreaua, cununita, irisul si cimbrisorul.

Ca si activitati ce se pot face in aceste chei amintesc: drumetia, escalada si fotografia. Traseul pe vale poate dura 1-2 ore, in timp ce pentru cataratori, exista peste 200 de trasee, cu dimensiuni si grade diferite, majoritatea regasindu-se in zona Tancurilor. Alte zone in care sunt trasee sunt: Zona Ghicenghe, Zona Popa Tiganilor si Zona Cascada Mare.

Mai multe informatii despre aceasta formatiune regasiti accesand link-ul care prezinta traversarea Cheilor Turenilor la pas.

Cheile Turzii

DSC03791Cheile se regasesc in Muntii Trascau, la aproximativ 1 – 1 h 30 minute de mers pe jos fata de Cheile Turenilor. Din Cluj-Napoca pana la intrarea in aceasta formatiune dinspre satul Pestrestii de Jos sunt aproximativ 35 km-40 km, in functie de drumul ales, iar daca se intra dinspre satul Cheia, distanta este de 45 km.

Lungimea acesteia este de aproximativ 1,3 km, peretii ce imprejmuiesc Valea Hasdatelor, paraul care a format cheile au inaltimi cuprinse in 150 m si 200 m. Peretii canionului ofera imagini spectaculoase, se pot vedea diferite turnuri, grote, pesteri, grohotisuri si arcade. Vizibilitatea acestor formatiuni care o au cei   care catara diferite trasee de lungimi sau urca deasupra cheilor pe marcajele turistice existente. Este declarata rezervatia naturala de tip mixt, fiind protejata de lege

Din punct de vedere al florei existente aici, amintesc usturoiul salbatic, piciorul cocosului, omagul, stanjenelul, vulturica si capul sarpelui. Dintre speciile cele mai importante care se regasesc in aceasta rezervatie enumar: acvila de stanca, ciocarlia de padure, viesparul, cateva specii de lilieci ocrotiti prin lege si mamifere (vulpe, veverite, caprioare, etc).

Cheile Turzii sunt un important centru al sporturilor montane, aici exista peste 300 de trasee de escalada, se pot face drumetii pe ambii versanti ai cheilor, exista trasee de legatura cu Cheile Turenilor, Cheile Borzesti si mai departe cu Coltii Trascaului si Piatra Secuiului.  In acelasi timp, pe dealurile din apropiere se poate pleca cu parapanta. Traversarea Cheilor pe vale se face in aproximativ 45 minute.

Cheile Silosului

Cheile Silosului este o rezervatie naturala situata in partea estica a Masivului Bedeleu din Muntii Trascau, fiind inconjurata de o vegetatie aparte. Aceasta rezervatia este pozitionata pe teritoriul satului Coltesti, comuna Rimetea din judetul Alba, la aproximativ 61 km fata de orasul Cluj-Napoca. Cheile s-au dezvoltat in bazinul superior al Paraului Silos, afluent de obarsie al Aiudului, altitudine maxima fiind de 1102 m, iar altitudine minima de 810m.

Cheile Silosului au o lungime de 500 m. Formele cele mai zvelte sunt prezente in versantul stang al vaii.  Acestea se pot traversa foarte usor, singurul inpediment este acela al diferentei mari de altitudine, aproximativ 300 metri intre varful peretilor si cel mai jos punct al formatiunii.

Pe raza cheilor predomina fagul, gorunul, paltinul, mesteacanul  si arinul. Izolat apar palcuri de conifere, dintre care amintesc laricele si pinul. Datorita acestui lucru, exista doar cateva zone neacoperite cu vegetatie, acelea fiind acoperite cu stanci. Dintre celelalte plante pe care le regasim in acest areal putem aminti gentiana, curpenul de munte si sofranelul. Din punct de vedere al animalelelor, putem intalni vipera comuna, broasca rosie de padure, gusterul, ursul, radasca si cucuveaua pitica.

Singura cale de acces spre aceste chei este reprezentata de marcajul turistic Banda Albastra, care vine dinspre satul Coltesti si continua spre Platoul Bedeleu si Vanatarele Ponorului. O parte a traseului care trece prin aceste chei este prezentat in link-ul traversarea Muntilor Metaliferi si Muntilor Trascau de la Detunate la Rimetea.

Cheile Aiudului

Cheile Aiudului (Valisoarei) se regasesc in estul Muntilor Trascau. Aceasta formatiune geologica este strabatuta de Drumul Judetean 107, care face legatura intre localitatea Aiud (situata pe Valea Muresului) si Buru (pozitionata pe raul Aries) si se afla la o distanta de aproximativ 35 km fata de Turda si 65 km fata de orasul Cluj-Napoca.

La cativa kilometrii de acest important obiectiv turistic se regasesc Cheile Silosului, Cetatea de la Coltesti, Rimetea, Coltii Trascaului si Piatra Secuiului.

Sunt declarate rezervatie naturala si sunt inconjurate de pereti inalti, pe care sunt numeroase trasee de escalada. Acesti pereti poarta denumirea de Coltul Diacului (primul pe stanga cum vii de la Rimetea), Coltul Cetatii (al 2-lea pe stanga), Coltul Bozga (primul pe dreapta) si Coltul Vilii (al 2-lea pe dreapta). Intre cei patru se regaseste Paraul Izvoarele si Cladirea Castelului (loc de popas si relaxare pentru cei care trec sau se opresc in aceste chei).

Pe langa cladirea Castelului se poate urca pe poteca tematica a Cheilor Aiudului (in care sunt descrise fauna, flora si punctele de belvedere ale  formatiunii). Poteca este marcata cu Punct Rosu si durata de parcurgere a ei este de aproximativ 2 – 3 h.

In aceste chei se poate intalni: sarpele de alun, gusterul, broasca rosie de padure, buha, sturzul cantator, ciocarlia de padure, iar dintre plante se pot intalni colilia, feriguta, garofita alba de stanca, stanjenelul, cununita si crinul de padure.

Cheile sunt un loc propice pentru escalada, existand atat trasee scurte, cat si trasee de mai multe lungimi, iar pe langa aceasta se mai poate practica parapanta si drumetiile.

Alte informatii despre chei si obiectivele turistice din zona regasiti in acest articol.

Cheile Ramet

Cheile Rametului este o rezervatie de importanta nationala ce se regaseste la aproximativ 100 km de orasul Cluj-Napoca, pe paraul Geoagiului din apropierea Manastiri Ramet, una dintre cele mai vechi lacase de cult aflate pe teritoriul actual al Transilvaniei.

Aceasta formatiune lunga de aproximativ 2 km poate fii strabatuta atat la nivelul apei, cat si pe deasupra. La nivelul apei exista portiuni mai dificile, in care custozii rezervatiei au amenajat lanturi si scarite, dar in anumite locuri, mai ales in perioadele cu ploi abundente sau de topire a zapezii exista un risc mare de udare. Traseul de la nivelul apei este marcat cu Cruce Albastra.

Pentru cei care doresc sa nu se ude sau sa nu apeleze la numeroasele lanturi existente pe peretii cheilor, exista varianta de traversare a acestora pe Brana Caprei, marcata cu Triunghi Albastru.  Intrarea pe brana se face de pe cursul paraului, inainte de a se ajunge la un portal prin care trece apa paraului Geoagiu. Pe prima portiune exista cateva lanturi, iar mai apoi se ajunge la o inaltime de peste 100 de metri fata albia paraului.

Pe cuprinsul acestor chei se regasesc viorele, papucul doamnei, arbori de tisa, floarea de viola si multe plante endemice dintre care amintesc Dianthus kitaibelii ssp. spiculifolius (garofita de munte), Silene dubia (gusa porumbelului), Aconitum moldaicum (omag), Hepatica transsilvanica (crucea voinicului) si Sorbus dacica (scorus).

In capatul din amonte al cheilor se regaseste satul Cheia, o localitate parasita de oameni. Doar pe timpul verii se mai poate intalni o batranica la una dintre case.

Din acest sat se poate pornii spre Rezervatia de Narcise de la Tecsesti, Cheile Intregalde, Huda lui Papara, Cheile Pravului, Cheile Geogelului, zona Mogos cu Rezervatia de Narcise de la Negrileasa si Detunatele.

Aceste chei se pot parcurge in fiecare anotimp al anului, iarna exista posibilitatea traversarii pe gheata a intregului parcurs. In sezonul de toamna, datorita prezentei padurii de foioase si de conifere, in interiorul cheilor se formeaza un impresionant amalgam de culori.

Despre aceste chei si despre Cheile Geogelului, prezentate mai jos se poate citi aici.

Cheile Geogelului

Cheile Geogelului  formeaza o arie protejata de interes national care se regaseste la 20 de minute de Cheile Rametului in Muntii Trascau. S-a format pe Valea Geogelului, la o altitudine cuprinsa intre 630 si 1000 m, are o suprafata de 5 ha si sunt reprezintate de doua culmi calcaroase cu pereti abrupti. In acestea se regasesc diferite formatiuni carstice – pesteri, doline si tancuri.

Lungimea acestor chei relativ scurte, doar 400 m, ascunde o flora diversa, alcatuita din paduri de fag in amestec cu gorun si specii floristice, dintre care amintim: gascarita, o specie de iarba surzilor, inul galben, scorus si clopotei.

Strabaterea acestor chei este una foarte usoara, in perioadele fara multe precipitatii sau de topire a zapezii. In perioadele cu precipitatii, aceste chei nu se pot face decat prin apa.

In partea din amonte a acestei formatiuni se regaseste satul Dupa Deal, localitate aflata in comuna Ponor.

Accesul se poate face din satul Dupa Deal sau din localitatile Cheia si Bradesti.

Cheile Somesului Cald

Cheile Somesului Cald sunt amplasate in judetul Bihor, la aproximativ 120 km de orasul Cluj-Napoca. Se regasesc foarte aproape de limita dintre Muntii Bihor si Muntii Vladeasa, in partea nordica a zonei turistice Padis.

Pe langa numeroasele puncte de belvedere existente pe traseul marcat cu Punct Rosu, in aceste chei se pot vizita numeroase pesterii, dintre care amintesc: Pestera Honu, Pestera Tunelul Mic si Pestera Uscata.

Pentru a parcurge aceasta formatiune, se poate venii atat dinspre judetul Cluj, pe drumul Huedin-Rachitele-Ic Ponor si mai apoi se face dreapta pe malul Vaii Somesului Cald pentru inca 8 km, cat si dinspre judetul Bihor, pe drumul Pietroasa-Boga-Platoul Padis, iar de aici se face stanga spre Cabana Varasoaia, Poiana Varasoaia si Cetatile Radesei.

Ajuns la intrarea in Cheile Somesului Cald, se poate opta pentru traversarea lor in circuit, pe marcajul Punct Rosu, durata aproximativa este de aproximativ 3-4 h, sau pe cursul apei. Aceasta varianta este mult mai dificila, existand posibilitatea udarii si a unor mici accidente.

O poveste despre traversarea acestor chei pe marcajul Punct Rosu in timpul iernii este prezentata aici.

Cheile Galbenei

Aceste chei sunt pozitionate pe platoul Padis, cea mai importanta zona carstica din Muntii Apuseni si poate chiar din Romania. Pe langa aceasta formatiune, sunt prezente Cetatile Ponorului, Avenul Bortig, Pestera Focul Viu, Groapa de la Barsa, Groapa Ruginoasa, Lumea Pierduta si Poiana Ponor.

Cheile Galbenei se regasesc la aproximativ 3 h fata de zona de campare La Glavoi, pe paraul Galbena care iese la suprafata printr-un frumos izbuc, denumit Izbucul Galbenei. Acesta reprezinta resurgenta paraului subteran care curge prin interiorul Cetatilor Ponorului si are un ochi de apa de circa 7 m diametru. In continuarea acestuia, apa, curge la vale printre stancile impunatoare si formeaza numoaroase cascade, dintre care, cea mai impunatoare este Cascada Evantai care are inaltimea de 7 metri si la baza careia s-a format un mic lac.

Din dreptul acestei cascade, paraul se domoleste, avand curgerea mai lina. Tot de aici incepe o lunga portiune de lanturi, care permite traversarea formatiuni fara a te uda, iar la un moment dat exista un horn spectaculos care ofera senzatia de evadare in necunoscut.

Deasupra acestor chei exista 2 puncte de belvedere suspendate la circa 200 m deasupra firului vaii, care ofera privelisti inedite asupra canionului si asupra peretelui de vizavi inalt de peste 300 m.

Cheile Galbenei sunt printre cele mai spectaculoase si dificile formatiuni de acest gen din tara. Lungimea lor este de aproximativ 700 metri in linie aeriana si diferenta de nivel parcursa este de aproximativ 100 metri. In conditii de iarna, de topire a zapezii sau de precipitatii abundente, se recomanda evitarea parcurgerii acesteia.

Traversarea canionului se face pe marcajul Punct Galben, cel mai indicat mod de strabatere este in sensul de curgere al paraului Galbena, dinspre Izbuc spre Cheile Jgheabului, care se afla in continuare.

Accesul la Cheile Galbenei se poate face pe marcajul Punct Galben sau pe Triunghi Galben, marcaj care face legatura cu localitatea Arieseni.

O parte din traseul Punct Galben este prezentata in descrierea aceasta.

Reclame
Categorii: Articole de turism, Diverse, Pe carari de munte | Etichete: , , , , , , , , , | 2 comentarii

Navigare în articol

2 gânduri despre „Cele mai frumoase chei din nordul Muntilor Apuseni

  1. Sunt printre cele mai frumoase din tara..merita vizitate cel putin odata…
    Pe langa cele prezentate de mine…mai sunt foarte multe si foarte frumoase…recomand Cheile Glodului si Cheile Cibului..

  2. CHEILE GALBENEI sint un dar de la dumnezeu date noua romanilor,am fost le-am vazut au fost un vis frumos,a meritat osteneala

Lasa-ti parerea cu privire la acest articol

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

Geoarhiva

încă descoperim

Andreea Chiruta

Just another WordPress.com site

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Ana Bacioi

On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

Clubul de Speologie Politehnica

supliment zilnic de speologie

Dan

De la vis porneste totul!

Marius C. Popa

Înapoi, pe verticală! - Drumeţ în munţi şi în memorie.

Alaska 2010

Denali & Mt. Hunter - June 2010 - Expedition sponsored by URSUS

rentacamp

Just another WordPress.com site

WELCOME TO ROMANIA !

With this Blog we want to get you out there and explore this wonderful place called ROMANIA !

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: