Vatra Dornei – Vf. Ousorul – Dorna Candrenilor

Sfarsitul  anul 2011 si inceputul anului 2012 l-am petrecut pe meleaguri Bucovinene, mai precis in Vatra Dornei si imprejurimile sale. Dupa o vizita de sfarsit de an la Ciocanesti (unul dintre satele cele mai dragi mie), inceputul am vrut sa-l petrec facand o scurta drumetie in Muntii Suhard.

Dupa ce am analizat putin harta traseelor din acesti munti, precum si cateva articole postate pe net, m-am hotarat ca in data de 2 ianuarie sa merg pana pe Varful Ousorul. Astfel ca ma trezesc in jurul orei 8:00, imi fac bagajul, spun gazdei mele unde ma duc si apoi in jurul orei 10:00 pornesc din central orasului Vatra Dornei pe traseul banda albastra.

Traseul porneste din apropierea garii, merge pe aleea pietonala din centru, apoi o coteste la stanga pe strada Mihai Eminescu, iar la capatul acesteia o face la dreapta pe niste scari care duc inspre partia de schi fond si biatlon. Le lasam pe acestea in partea dreapta si continuam urcarea pana cand ajungem pe un drum de tara care face putin la stanga.

Mergand pe acest drum se poate observa foarte bine marcajul banda albastra, precum si localitatile din apropierea orasului Vatra Dornei, Iacobeni, Dorna Candreni, Poiana Negrii, Dorna Arini si altele.

 La aproximativ 2:30 de la pornirea din Dorna, traseul se intalneste cu marcajul cruce albastra ( acest marcaj face legatura intre Dorna Candreni- baza Varfului Ousor si Iacobeni). Dupa 10 minute de la intalnirea cu acest marcaj, se ajunge in poiana cu stane de la baza Ousorului. Aici este locul propice pentru a bea apa si pentru a te realimenta. Dupa ce am facut si eu acest lucru, la aproximativ 3:15 de la pornire am inceput urcusul spre varf.

Urcarea dinspre Vatra Dornei este una foarte dificila, fiind si zapada, iar inclinatia pantei atingea in anumite locuri 60-70°. Merg mai mult vertical, insa am ajuns pe varf in aproape 1 h de la pornire. Ajuns aici am rezistat putin datorita vanturilor puternice si a cetii.

Coborarea am facut-o pe acelasi traseu pe care am venit, fiind mai usor sa urmaresc urmele pe care urcat. Dupa ce am ajuns iar in poiana am hotarat sa merg inspre Dorna Candreni pe marcajul banda albastra. Acest traseu a fost mult mai usor si mai rapid decat urcarea, datorita faptului ca m-au sunat cativa prietenii din OST (Organizatia Studentilor pentru Turismul Romanesc) ca  sa ne intalnim la o poveste in Vatra Dornei.

La aproximativ 5 h de la pornirea pe traseu am ajuns in Dorna Candreni, iar aici a venit un prieten cu masina si m-a dus la baza partiei Parc, locul unde urma sa ma intalnesc cu amicii mei.

Traseul a fost foarte ok, nivelul zapezii era de aproximativ 10-15 cm, mare parte din drum am mers pe urmele unor sanii si a ATV-urilor, iar urcarea din poiana de la baza spre Vf. Ousorului a fost mai dificila, datorita pericolului de avalansa si a inclinatiei ridicate. Am ramas cu un singur regret in urma aceste ture, faptul ca varful de 1634 m era acoperit de ceata. Privelistea de pe acest varf in conditii de vizibilitate buna este una splendida.

Reclame
Categorii: Pe carari de munte | Etichete: , , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasa-ti parerea cu privire la acest articol

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

Geoarhiva

încă descoperim

Andreea Chiruta

Just another WordPress.com site

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Ana Bacioi

On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

Clubul de Speologie Politehnica

supliment zilnic de speologie

Dan

De la vis porneste totul!

Marius C. Popa

Înapoi, pe verticală! - Drumeţ în munţi şi în memorie.

Alaska 2010

Denali & Mt. Hunter - June 2010 - Expedition sponsored by URSUS

rentacamp

Just another WordPress.com site

WELCOME TO ROMANIA !

With this Blog we want to get you out there and explore this wonderful place called ROMANIA !

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: