Coltesti – Cheile Silosului – Pestera Poarta Zmeilor – Cheile Plaiului – Coltesti (16.11.2013)

Perioada: 16.11.2013

Persoane: Alina T., Iulia M., Cata si Eu

Traseu: Coltesti – Cetatea Coltesti – Cheile Silosului – Platoul Bedeleu – Pestera Poarta Zmeilor – Platoul Bedeleu – Cheile Plaiului – Izvoarele – Coltesti

La mai bine de un an de cand am fost ultima oara in zona Rimeta, din Muntii Trascau, m-am gandit sa organizez o tura pe aici. Astfel, dupa cateva cercetari si dupa discutii cu diferite persoane, am ajuns la concluzia ca ar fii ok sa fac o tura prin Cheile Silosului si Cheile Plaiului, aflate in zona satelor Coltesti si Izvoarele.

Aceste chei se afla la aproximativ 65 km de orasul Cluj-Napoca, indiferent daca se merge pe la Baisoara sau pe la Turda, sunt doua rezervatii naturale de interes national si pot fii strabatute de orice persoana care are o conditie fizica buna.

Pornirea in tura am facut-o din capatul satului Coltesti, partea dinspre cetatea cu acelasi nume. Dupa 20 de minute de la start, am ajuns in zona ruinelor vechii cetatii, unde am vizitat diferite incaperi ale cladirii care pana la inceputul secolului al XVIII-lea a fost resedinta familiei de nobili maghiari Thoroczkay.  Pana la acest monument arhitectonic, din care se mai vad doar zidurile catorva incaperi si ale donjonului am urmarit marcajul Triunghi Albastru si pentru scurt timp, Banda Albastra. Ambele marcaje pornesc din centrul satului Coltesti, din zona bisericii.

Foto 1 Piatra Secuiului vazuta de pe Cetatea Coltesti

Foto 2 Donjon-ul Cetatii Coltesti (Cetatea Trascaului)

Foto 3 Cetatea Coltesti

Lasand cetatea in spatele nostru, noi o luat-o spre nord-vest si am intrat pe marcajul BA, care ajunge pe Platoul Bedeleu si continua pana la Pestera Huda lui Papara. Pana la primul panou ce indica inceputul Cheilor Silosului am facut de la cetate aproximativ 15 minute, pe un drum de carute si tractoare. De aici incep cheile, cararea o i-a la inceput pe firul apei, iar mai apoi urca in serpentine spre zona cu stanci. La mijlocul acestora se afla si o mica cascada, iar mai apoi se iese dintre stanci si prin dreapta apei se ajunge la un izvor cu apa, amenajat si pentru animale. Aici este locul unde se face realimentarea cu apa si se i-a o mica pauza de ceva dulce.

Foto 4 Cascada din Cheile Silosului

Foto 5 La iesire din Cheile Silosului

Continuand drumul pe Banda Albastra, la 10 minute de izvor ne-am intalnit cu Banda Rosie care vine de la Rimetea si merge spre Platoul Bedeleu si mai departe, spre Cheile Rimet si Platoul Ciumerna. Pentru inca 0 de minute ne deplasam pe poteca indicata de ambele marcaje si ajungem pe Platoul Bedeleu la o bifurcatie de trasee. Din stanga vine marcajul Cruce Rosie si o i-a spre Pestera Poarta Zmeilor, iar in fata traseele pe care am venit, merg spre Izvorul Bedeleului si alte zone frumoase din Trascau.

Foto 6 Intersectie de trasee pe Platoul Bedeleu

Aici am facut pauza de masa, dupa aproximativ 2h 30 minute de la plecarea in traseu. Pana spre urmatoarea destinatie mai era aproximativ 1 h, conform marcajului.

Dupa ce am mancat, am pornit pe traseu, trecand pentru inceput pe langa cateva doline, iar mai apoi continuand cu urcusuri si coborasuri pana in partea nordica a Platoului Bedeleu. Odata ajunsi aici, se coboara prin padure, iar in scurt timp se ajunge in zona Pesterii Poarta Zmeilor. Efectuand o scurta vizita in pestera si observand liliecii am urcat apoi pana deasupra acesteia la balconul amplasat strategic pentru a vedea o buna parte din minunatia Vaii Ariesului. De la balcon se poate observa Ariesul, stancile ce strajuiesc Bedeleul in partea sa nordica, Rezervatia Scarita Belioara, o parte din Cheile Posegii, Cheile Pociovalistei si Cheile Runcului si mergand mai departe, varful Muntele Mare cu ai sai 1826 metri.

Foto 7 Inainte de Pestera Poarta ZmeilorFoto 8 Poarta Zmeilor

Foto 9 Lilieci in Pestera Poarta Zmeilor

Foto 10 Pestera Poarta Zmeilor

Foto 11 Priveliste de pe Balconul de deasupra Pesterii Poarta Zmeilor

Lasand privelistea si pestera in urma, ne intoarcem pe traseu pana la intersectia de cu traseele BA si BR, iar de aici o luam in fata pe marcajul Cruce Rosie spre satul Izvoarele prin Cheiele Plaiului. O rezervatie naturala geologica de ordin national cu o lungime de aproximativ 1200 metri si cu cateva zone spectaculoase. Una dintre aceste zone este cea a grohotisului, asemanator la o scare mica cu cel din Masivul Piatra Craiului.

Foto 12 Grohotisul din Cheile Plaiului

Foto 13 Poteca prin Cheile Plaiului

Foto 14 Satul Izvoarele vazut din Cheile Plaiului

Trecand de aceste chei, care merg in cea mai mare parte prin stanga cursului apei se ajunge deasupra satului Izvoarele. Localitate specifica zonei, in care locuitorii se ocupa mai mult cu agricultura, iar casele si gradinile din jurul acestora sunt foarte ingrijite. La iesirea din sat am lasat marcajul Cruce Rosie sa mearga in dreapta, pe drumul principal, iar noi am luat-o pe curba de nivel spre Coltesti. La inceput am urmat cateva drumuri de carute, iar mai apoi ne-am urmat instinctul, pentru a gasi cat mai repede soseaua ce vine dinspre Cheile Aiudului si merge mai departe spre Coltesti, Rimetea si Buru.

Tura a fost una frumoasa, a durat aproximativ 8 h, timpul a fost superb si temperatura a fost undeva la 10 grade. Doar in anumite locuri s-au simtit adieri de vant.

Prima portiune din traseu, pana la intersectia cu Crucea Rosie am facut-o si in vara anului 2012. Despre aceasta si despre turele din acele zi, se poate citii mai mult in articolul de la Abrud la Rimetea prin Muntii Metaliferi si Muntii Trascau.

Reclame
Categorii: Pe carari de munte | Etichete: , , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasa-ti parerea cu privire la acest articol

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

Geoarhiva

încă descoperim

Andreea Chiruta

Just another WordPress.com site

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Ana Bacioi

On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

Clubul de Speologie Politehnica

supliment zilnic de speologie

Dan

De la vis porneste totul!

Marius C. Popa

Înapoi, pe verticală! - Drumeţ în munţi şi în memorie.

Alaska 2010

Denali & Mt. Hunter - June 2010 - Expedition sponsored by URSUS

rentacamp

Just another WordPress.com site

WELCOME TO ROMANIA !

With this Blog we want to get you out there and explore this wonderful place called ROMANIA !

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: