Creasta integrala a Masivului Piatra Craiului de la S la N

Perioada: 4-5.09.2013

Persoane: Marius P. si eu

Traseu: Plaiul Foii – Saua Funduri – Refugiul Grind 2 – Vf. La Om – Refugiul Ascutit – Vf. Turnuri – Cabana Curmatura

Era 3 septembrie si impreuna cu Marius am luat trenul spre Brasov, cu gandul la Piatra Craiului. Dupa mai bine de 7 ore si 1 ora intarziere, la ora 6:20 ajungem in gara din Brasov. De aici mai aveam de asteptat inca 45 de minute pana urma sa luam trenul spre Zarnesti. La ora 8:00 am ajuns in Zarnesti si am luat-o la pas spre Plaiul Foii, dupa ce in prealabil am discutat cu ceva taximetristi si au zis ca ne i-au 60 de lei pentru o cursa pana in plai.

Ziua 1 – Plaiul Foii – Saua Curmaturii – Poiana Tamasel – Marele Grohotis – Cerdacul Stanciului – Saua Funduri – Refugiul Grind 2

La ora 9:30 trecem de Plaiul Foii si incepem sa urcam pe traseul Triunghi Albastru, pentru inceput  alaturi de Triunghi Rosu, Banda Albastra si Banda Rosie care merge spre Refugiul Spirlea si Vf. La Om, iar ulterior, alaturi de Banda Rosie care vine dinspre Muntii Fagaras.

Foto 1 Piatra Craiului pe urcarea spre Saua Curmaturii

Dupa aproximativ 2 h de la pornirea pe traseu din Plaiul Foii ajungem in Poiana Tamaselul, unde Triunghiul Rosu o i-a la vale spre Masivul Iezer-Papusa, iar noi o luam spre est, unde se vede pentru prima oara Marele Grohotis al Pietrei Craiului si partea sudica a acestui masiv.

Foto 2 Marele Grohotis vazut din Poiana Tamaselul

La aproximativ 1 h de la pornirea din poiana am ajuns sub Piatra Craiului, unde lasam marcajul Banda Rosie spre stanga, iar noi o luam la dreapta pe Triunghi Albastru spre Marele Grohotis, trecem de acesta dupa 1 h de mers pe sub creasta si observam pe un indicator, ca mai avem 1 h 30 minute pana in Saua Funduri.

Foto 3 In apropiere de Marele Grohotis (a iesit soarele)

Foto 4 Marele Grohotis din Piatra Craiului

Foto 5 Un horn inaintea Cerdacului Stanciului

La 5 minute dupa acest semn ajungem la Cerdacul Stanciului (una dintre cele mai spectaculoase formatiuni carstice din Crai) si apoi continuam urcarea pana in sa. Pe anumite portiuni alunecam pe grohotis, urcam la liber stancile aproape verticale si ne prindem de ce apucam.  La ora 15:30, dupa 6 h de mers si dupa 7 oameni intalniti ajungem pe Creasta Pietrei Craiului, unde am intalnit marcajul Punct Rosu si unde suntem informatii ca la 5 minute de mers este Refugiul din Saua Funduri (marcaj Cruce Rosie pana la el).

Foto 6 Cerdacul Stanciului

Dupa o pauza de aproximativ 10 minute, pornim spre Refugiul Grind 2, traseul este unul destul de greu, cu multe urcusuri si coborasuri, locuri expuse si locuri in care te incalcesti in jnepeni, dar intr-un final, la aproximativ 4 h de la pornirea din saua, ajungem la refugiu, unde am gasit 3 litri de apa in 2 flacoane lasate de un binevoitor. Cum am baut aproape 6 litri de apa impreuna, de la urcarea din Plai, ne bucuram de acest surplus si il lasam pentru ziua urmatoare, cand vom incerca sa terminam creasta.

Foto 7 Iesirea in creasta sudica – Saua Funduri

Foto 8 Marele Grohotis vazut din Creasta Piatrei Craiului

Foto 9 Ultimele raze de soare spre Creasta Sudica a Pietrei Craiului

Foto 10 Muntii Bucegi la apus, printre nori, umbre si soare

Ultimele 2 ore de mers au fost facute in ceata, cu vant destul de puternic, iar din aceasta cauza ne-am deplasat in dese randuri cu mare grija si bagare de seama. Refugiul a fost gol, astfel incat am putut dormim foarte bine, doar vantul si temperatura de 0 grade ne-au deranjat din cand in cand.

Ziua 2 – Refugiul Grind 2 – Varful La Om – Refugiul Ascutit (Carol Lehmann) – Vf. Turnuri – Cabana Curmatura

A doua zi am pornit spre partea nordica a crestei pe la ora 10:30, a fost o zi insorita, traseul in aceasta parte a fost mult mai frumos, fara foarte multe portiuni expuse, jnepeni uriasi sau fara multe urcusuri si coborasuri accentuate (chiar daca a fost mai multa catarare la liber). La 10 minute de la pornire, am fost pe Varful La Om, cel mai inalt din acest masiv, de unde se putea vedea aproximativ toata creasta Pietrei Craiului, Cabana Curmatura, Piatra Mica, Muntii Fagaras, Tara Barsei , etc.

Foto 11 Pe Varful La Om (Piscul Baiului)

Trecuti de acest varf, am inaintat spre Refugiul Ascutit, dar inainte am trecut de Vf. Timbalul Mic si Timbalul Mare, doua dintre cele mai frumoase piscuri din acest masiv. La 3 h 20 de la plecare am ajuns pe la Refugiul Carol Lehmann (Ascutit), unde am intalnit pentru prima data oameni in aceasta zi – 2 israelieni.  In timp ce stateam la pauza de masa, au mai venit 2 romani, iar la coborarea spre Vf. Turnuri am mai intalnit vreo 3 germeni, 1 polonez si o familie de 4 romani.

Foto 12 Partea sudica a Pietrei Craiului

Foto 13 Partea nordica a Pietrei Craiului

Foto 14 Refugiul Ascutit

Foto 15 Piatra Craiului vazuta de pe Varful Ascutit (in dreapta-spate Masivul Iezer-Papusa)

Ajunsi pe la ora 15:20 pe Vf. Turnuri, dupa aproape 5 h de la plecarea din Refugiul Grind 2, facem cateva poze cu orasul Zarnesti, cu Piatra Mica si apoi coboram spre Cabana Curmatura pe Punct Rosu (marcajul Crestei Pietrei Craiului).  A fost una dintre cele mai solicitante coborari efectuate pana acum cu rucsac in spate, durata coborari din varf pana la Cabana Curmatura a fost de aproximativ 1 h 30 minute, insa 30 de minute am mers cu spatele pe numeroasele lanturi existente aici.

Foto 16 Orasul Zarnesti vazut de pe Vf. Turnuri

La ora 17:20 am ajuns la Cabana Curmatura, unde am pus cortul si ne-am luat cate un ceai (3 lei) si o cana cu vin (6 lei), pentru a celebra 2 zile de munte intr-unul din cele mai frumoase masive din Romania.

Foto 17 Cortul la Cabana Curmatura

Dupa ce am montat cortul in fata cabanei curmatura (10 lei pe noapte) am intrat in cabana la o poveste alaturi de doua un baiat si o fata din Germania (Ralph si Johanna). Ei erau la prima experienta in Romania si urmau sa urce in Piatra Craiului in urmatoarea zi si ne-au cerut niste sfaturi legate de acest munte si de ce ar mai putea sa vada in Romania.

Dupa 2 ore de discutii cu acestia ne-am intors la cort si ne-am pus la somn, pentru ca in urmatoarea zi urma sa trecem spre Muntii Bucegi prin Tara Branului.

Cateva indicatii:

– este ok sa aveti cat mai multa apa la noi, exista surse de apa la Cabana Curmatura, dupa Plaiul Foii, inainte de Poiana Tamasel (nu stiu daca si exista si in perioade secetoase) si zona La Table

– pentru urcarea spre Creasta Pietrei Craiului am utilizat si bete de trekking

– cazarea la Cabana Curmatura incepe de la 30 lei/persoana/noapte si ajunge pana la 50 lei/persoana/noapte

– preturile la mancare si bautura sunt acceptabile

– starea Refugiul Grind 2 si Refugiului Ascutit este buna

– noi am gasit apa in ambele refugii (multumim celor care au lasat-o)

– traseele in Piatra Craiului sunt destul de solicitante (as indica o pregatire fizica buna si echipament adecvat)

Reclame
Categorii: Articole de turism, Pe carari de munte | Etichete: , , , , , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasa-ti parerea cu privire la acest articol

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

Geoarhiva

încă descoperim

Andreea Chiruta

Just another WordPress.com site

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Ana Bacioi

On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

Clubul de Speologie Politehnica

supliment zilnic de speologie

Dan

De la vis porneste totul!

Marius C. Popa

Înapoi, pe verticală! - Drumeţ în munţi şi în memorie.

Alaska 2010

Denali & Mt. Hunter - June 2010 - Expedition sponsored by URSUS

rentacamp

Just another WordPress.com site

WELCOME TO ROMANIA !

With this Blog we want to get you out there and explore this wonderful place called ROMANIA !

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: