Circuitul Somesului Cald pe timp de iarna

Ziua:30.12.2012

Echipa: Eu, Nicu R, Laura, Andrei A.,Andrei C. si Alexandra D.

Traseu: Doda Pilii – IC Ponor – Cheile Somesului Cald – Cetatile Radesei – Cheile Somesului Cald – IC Ponor

In penultima zi a anului trecut am dorit sa ies la o plimbare in zona catunelor Doda Pilii si IC Ponor, aflate la limita dintre Muntii Vladeasa si Muntii Bihor. Am plecat pe la ora 10:30 cu gandul de a le face o vizita prietenilor de la Cantonul Silvic Ic Ponor care se pregateau sa-si faca revelionul.

Moara de apa Doda Pilii

Moara de apa din Doda Pilii

Ajunsi la locatia prietenilor, observ ca toate usile sunt incuiate si apoi aflu ca au iesit la o plimbare spre Cheile Somesului Cald. Maresc pasul, urmaresc marcajul Cruce Galbena si apoi Punct Rosu, iar pe la ora 13:00 i-am intalnit pe ceilalti la intrarea in Chei. Ii salut, ne organizam putin, mancam ceva dulce si apoi pornim pe Circuitul Somesului Cald prin partea stanga. Durata de traversare a circuitului pe timp de vara este de aproximativ 4 h, iar cele doua obiective majore sunt Cetatile Radesei si Cheile Somesului Cald. Acest circuit este marcat cu Punct Rosu.

La aproximativ 20 minute de la pornirea pe traseu am ajuns in dreptul Pesterii Honu (lunga de aproximativ 75 metri), unde am facut o vizita, iar apoi ne-am continuat drumul pe marcaj. In cateca minute de la revenirea pe traseu am ajuns in zona punctelor de belvedere de pe versantul stang al cheilor, aici exista si un mic horn vertical care trece prin stanca si la capatul acestuia ai o vedere impresionanta asupra paraului Somesului Cald (aflat la peste 100 metri sub tine) si a intregilor chei.

Dupa Pestera Honu

Vedere spre versantul drept din hornul vertical

Punct de belvedere versantul stang

Dupa obisnuitele poze, ne intoarcem pe traseu, ajungem in dreptul unui cerc dublu rosu, acesta este o ramificatie a traseului catre Pestera Uscata. Trecem de aceasta si ajungem intr-o bifurcatie a traseului, daca o luam la stanga continuam circuitul, iar daca o luam la dreapta ajungeam pe Varful Piatra Arsa si mai apoi spre Stana de Vale. Noi am luat-o la stanga si dupa cateva minute am ajuns in Poiana Radesei, aproape de aceasta poiana se formeaza raul Somesul Cald. Aici am efectuat un scurt popas, am mancat si ne-am hidratat pentru ca deja era ora 15:00. Dupa scurta pauza de masa ne-am continuat calatoria spre Cetatile Radesei. Am hotarat sa trecem doar prin cetati, evitand astfel parcurgerea acestora pe deasupra.

Cetatile Radesei au o lungime de aproximativ 250 metri, exista cateva hornuri prin care patrunde lumina soarele, dar si un mic canion, care este situat inspre partea inferioara.

Am intrat prin acest canion, zapada si gheata ne-a ingreunat putin intrarea, dar cu grija si cu trepte facute de noi am intrat in cetate. Aici, gheata formata si intrata prin hornurile ce strajuiesc pestera ne-a oferit imagini superbe si ne-a facut sa mergem cu cat mai multa grija, existand riscul de a cadea in fiecare moment.

Dupa cateva zeci de minute am iesit la portalul inalt de 15 metri dinspre Poiana Varasoaia. Majoritatea persoanelor care ajung sa realizeze Circuitul Somesului Cald vin dinspre Poiana Varasoaia si Platoul Padis. Dupa ce am ajuns la capatul Cetatilor Radesei, ne-am intors inapoi tot prin acestea.

Vedere spre Poiana Radesei

Intrarea in Cetatile Radesei

Portalul de intrare in Cetatile Radesei dinspre Poiana Varasoaia

Intorsi in Poiana Radesei, am luat-o prin partea dreapta (sensul de curgere al apei), am trecut pe langa un elefant format pe trunchiul unui brad si pe la ora 17:30 am ajuns la cel mai inalt punct al Circuitului Somesului Cald. De aici am privit apusul, punctele de belvedere de pe versantul opus si silueta Varfurilor Cuciulata si Piatra Arsa.

Elefantul de pe traseu

Cheile Somesului Cald  vazute din punctul de belvedere de pe versantul drept

Dupa cateva minute in care am poposit pe acest punct de belvedere am continuat pe marcajul Punct Rosu si ajuns in zona grohotisului, cel mai periculos loc pe timp de vara, dar si pe timp de iarna de pe intregul parcurs. Datorita faptului ca zona este foarte abrupta, pe timp de iarna se pot declansa mici avalanse. Noi am reusit sa strabatem aceasta portiune cu grija (gugulii sau pe spate) si atentie. In partea inferioara a acestei portiuni am intalnit totusi o acumulare insemnata de zapada, care s-a datorat unei mici avalanse.

La 10 minute de la efectuarea coborari dificile, am traversat paraul Somesul Cald si astfel am terminat Circuitul Somesului Cald cu bine.

Intoarcerea spre Cantonul Silvic din IC Ponor am facut-o la lumina lunii si a stelelor, drumul fiind foarte ok. De aici, pana in Doda Pilii m-am intors cu masina unor prietenii care mergeau la barul din sat.

Informatii utile:

– marcajul Punct Rosu este vizibil si pe timp de iarna, fiind aplicat in general pe copaci (singurele locuri unde am avut probleme, a fost pe versantul drept, in doua locuri unde au fost doborati copaci cu marcaj turistic)

– la intrarea in Cheile Somesului Cald din aval (dinspre IC Ponor) exista un izvor de apa pe marginea drumului

– surse de apa exista si in partea din amonte a cheilor, de pe cele doua parauri care duc la formarea Somesului Cald

– pe timp de iarna traversarea Cetatilor Radesei este ingreunata de gheata

– zapada a avut aproximativ 30-40 cm

– marcajele cu cerc dublu rosu indica deviatii de la trase care duc spre numeroasele pesteri din zona

– in ajutorul vizitarii Cetatilor Radesei sunt amenajate cateva zona cu lanturi, scari de lemn si trunchiuri cioplite

– traversarea Cheilor Somesului Cald se poate realiza si pe cursul raului, insa este indicat ca acest lucru se se faca doar vara

– imagini din Circuitul Somesului Cald parcurs  vara regasiti in articolul La pas prin splendoarea Padisului.

Reclame
Categorii: Pe carari de munte | Etichete: , , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasa-ti parerea cu privire la acest articol

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

Geoarhiva

încă descoperim

Andreea Chiruta

Just another WordPress.com site

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Ana Bacioi

On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

Clubul de Speologie Politehnica

supliment zilnic de speologie

Dan

De la vis porneste totul!

Marius C. Popa

Înapoi, pe verticală! - Drumeţ în munţi şi în memorie.

Alaska 2010

Denali & Mt. Hunter - June 2010 - Expedition sponsored by URSUS

rentacamp

Just another WordPress.com site

WELCOME TO ROMANIA !

With this Blog we want to get you out there and explore this wonderful place called ROMANIA !

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: