O zi de toamna in zona Cheilor Rimetului

Ziua: 10.11.2012

Persoane: Emilia, Ionut, Sergiu si Eu

Traseu: Cabana Rimet –  Cheile Rimetului – Cheia – Cheile Geogelului – Cheia – Cheile Rimetului – Cabana Rimet (traseul dus  pana in Cheia s-a facut pe Cruce Albastra, iar intoarcerea din Cheia am facut-o pe Triunghi Albastru).

Era inceputul lui noiembrie, iar Sergiu a propus sa facem o tura de o zi in zona Cheilor Rimetului din Muntii Trascau. Aceasta zona este situata la aproximativ 100 km de Cluj. Pentru primi 83 km ne-am deplasat pe drumul Cluj-Napoca – Alba-Iulia, iar in localitatea Teius am facut la dreapta spre Manastirea Rimet, una dintre cele mai vechi manastiri din aceasta zona a tarii. La cateva sute de metri dupa ce am lasat manastirea in dreapta am ajuns la Cabana Manastirii Rimet si am lasat masina in curtea acesteia. In zona acestei cabane ajung si pornesc cateva trasee importante in zona Muntilor Trascau. De aici pornesc si traseele pe care am mers si am revenit din chei.

Inspre Cheia am mers pe Crucea Albastra, acest marcaj turistic trece prin Cheile Rimetului pe cursul apei, iar apoi din Cheia continua inspre Huda lui Papara. Pe prima portiune pana la intrarea in chei, am mers pe acelasi marcaj cu Triunghiul Albastru, iar de la un moment dat acesta a urcat spre dreapta.

Foto 1 Casuta in stil traditional in satul Rimet

Foto 2 Vedere inspre Cheile Rimetului

Foto 3 Intrarea in zona ingusta

Odata lasat acest marcaj am dat de cateva lanturi mai subtiri si am inceput mai apoi sa traversam cheile. Din pacate o parte din aceste lanturi erau rupte si necesita o mare grija din partea celor care le utilizeaza. Odata trecuti de aceste lanturi situate pe partea stanga cum mergi se ajunge la o alta portiune de lanturi care este putin mai grea. Noi am reusit sa trecem aceste portiuni fara nici o problema, adica fara sa ne udam, chiar daca in unele cazuri am ajuns cu bocancii putin in apa.

Foto 4 Portalul din chei

Foto 5 Zona „La cuptor” cea mai ingusta

Pe timpul verii traversarea Cheilor Rimetului se poate realiza si prin apa, exista 1-2 portiuni in care apa ajunge pana la brau, dar acestea pot fii evitate cu ajutorul lanturilor.

Dupa ce am ajuns in Cheia si am facut un scurt popas la vechea scoala din localitate, apoi am mers inca 20 de minute pe Crucea Albastra pana cand a aparut un marcaj turistic care indica ca mai sunt 15 minute pana in Cheile Geogelului. Noi am luat spre aceste chei, care desi nu au un marcaj turistic, poteca care ajunge la ele este destul de vizibila.

Foto 6 Sura in satul Cheia

Foto 7 Langa fosta scoala din sat

Ajunsi in aceste chei mici, dar frumoase, am admirat stancile frumoase, iar mai apoi am hotarat sa revenim inspre masina. Pentru primele 30 de minute am urmat acelasi traseu ca la venire, iar odata ce am lasat ruinele caselor din Cheia am luat-o pe marcajul Tringhi Albastru.

Foto 8 Cheile Geogelului

Foto 9 Dincolo de chei

Foto 10 Cealalta parte a cheilor

Acest traseu merge pe deasupra cheilor si este cunoscut ca si Brana Caprei. Pe aceasta varianta de traseu exista 3-4 portiuni cu lant, insa pe timp bun nu prezinta o dificultate mare. Singura problema poate aparea atunci cand se traverseaza un mic horn mai stramt cu rucsac mare. O alta dificultate poate aparea la urcarea dinspre Cabana Rimet, datorita faptului ca exista o portiune mai lunga de lanturi si necesita un pic de antrenament. Dupa ce am coborat aceasta portiune am intersectat traseul Cruce Albastra, iar in continuare am mers pe amandoua pana la Cabana.

Foto 11 Deasupra cheilor, pe Brana Caprei

Foto 12 Aproape de iesirea de pe Brana Caprei

Odata reveniti de pe traseu, ne-am urcat in masina si am revenit la Cluj, ne-am simtit foarte bine in acea zi, de la cabana am pornit in jurul orei 10:10, iar inapoi am ajuns pe la ora 17:00. Cabana Rimet – Cheia pe Cruce Albastra a durat aproximativ 2:25,  Cheia – Cabana Rimet pe Triunghi Albastru a durat 2:00, iar restul timpului l-am petrecut in satul Cheia si Cheile Geogelului.

La Cabana Manastirii Rimet pornesc si trec diferite trasee, dintre acestea amintesc: Banda Rosie – traseul principal al Muntilor Trascau care face legatura intre Tureni si Vf. Baiesul; Crucea Galbena care face legatura intre aceasta cabana si Ampoita si trece prin Poiana cu Narcise de la Tecsesti, Cheile Intregalde; Punc Rosu – traseu intre Cabana Rimet si Cabana Sloboda; Triunghi Albastru – traseu intre Cabana Rpmet si satul Modolesti (aflat in apropierea Cheilor Intregalde si a Cabanei Intregalde); Crucea Albastra – Traseu care porneste de la cabana si ajunge la Salciua (trecand prin Cheile Rimetului, satul Cheia, satul Bradesti, satul Valea Poienii), de pe acest traseu se poate ajunge la Pestera Huda lui Papara, Vanatarele Ponorului si Platoul Bedeleu.

Reclame
Categorii: Articole de turism, Pe carari de munte | Etichete: , , , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasa-ti parerea cu privire la acest articol

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

Geoarhiva

încă descoperim

Andreea Chiruta

Just another WordPress.com site

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Ana Bacioi

On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

Clubul de Speologie Politehnica

supliment zilnic de speologie

Dan

De la vis porneste totul!

Marius C. Popa

Înapoi, pe verticală! - Drumeţ în munţi şi în memorie.

Alaska 2010

Denali & Mt. Hunter - June 2010 - Expedition sponsored by URSUS

rentacamp

Just another WordPress.com site

WELCOME TO ROMANIA !

With this Blog we want to get you out there and explore this wonderful place called ROMANIA !

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: