Creasta Fagarasului de la V la E in sase zile (partea a III-a)

Zilele anterioare
Perioada: 27 iulie-1 august 2012

Persoane: Ionut si Eu

Ziua a V-a – 31 iulie – Lacul Valea Rea – Fereastra Mica a Sambetei – Fereastra  Mare a Sambetei – Vf. La Fundul Bandei – Refugiul Zarna

Ziua a VI-a – 1 august – Refugiul Zarna – Vf. Zarnei – Vf. Ludisorul – Refugiul Bratilei – Vf. Bratilei – Vf. Comisul – Refugiul Comisul – Curmatura Lerescu – Valea Lerescu – Canton Rudarita – Plaiu Foii

In ce-a de a V-a zi a crestei, ne-am despartit inca de la corturi de ceilalti prieteni si am mers iar in echipa de doi pe traseu. In aceasta zi am avut parte de cea mai dura ploaie in Muntii Fagaras, ne-a udat pana la piele, chiar daca am avut si pelerine la noi.

Ziua a V-a – 31 iulie – Lacul Valea Rea – Fereastra Mica a Sambetei – Fereastra  Mare a Sambetei – Vf. La Fundul Bandei – Refugiul Zarna

Dupa ce in ziua precedenta am urcat pe doua dintre cele mai inalte varfuri din tara, ne-am permis ca sa pornim pe traseu putin mai tarziu. Astfel pe la ora 9:00 ne-am pornit pe traseu de la Lacul Valea Rea. Prima parte a traseului am realizat-o pe marcajul Tringhi Rosu, dupa aceea, ne-am intalnit cu Banda Rosie in preajma Refugiului Portita Vistei si mers doar pe aceasta.

Traseul in aceasta zi a trecut prin sudul Vf. Galbenele, Vf. Galasescu Mare si Vf. Galasescu Mic si a ajuns in zona Refugiului de la Fereastra Mica a Sambetei. Dupa acest refugiu a urmat Vf. Slanina si Fereastra Mare a Sambetei. Aici urca din localitatea Sambata de Sus marcajul Triunghi Rosu. Pana in acest punct am facut aproximativ 3 h, ceea ce era destul de bine, considerand si faptul ca am pornit de la Lacul Valea Rea. Dupa ce am trecut de fereastra a inceput si ploaia, a fost o furtuna care ne-a udat destul de bine, doar pelerinele ne-au ajutat ca sa nu fim udati complet.

Ulterior acestui punct important pe Creasta Fagarasului, am trecut prin partea S-V a Vf. Urlea si prin partea nordica a Vf. La Fundul Bandei. De pe acest varf se poate ajunge pe doua dintre cele 12 piscuri peste 2500 m, Vf. Dara si Vf. Hartopu. De data aceasta, am hotarat sa o luam spre Refugiul Zarna. Pana la acesta, traseul se afla intr-o coborare lejera, iar turmele de oi sunt aproape la orice pas.

La 3:30 h de la Fereastra Mare a Sambetei am ajuns la refugiu, in acesta erau 4 cehi cu care ne-am intalnit pe traseu in fiecare zi a turei noastre. Datorita faptului ca au ajuns mai devreme, au ocupat sarmele pentru uscat hainele, dar la rugamintile noastre ne-au facut si noua loc.
Unul dintre cehi era agent de turism si locuia in Brno, iar ceilalti erau studentii sau colegi de serviciu cu acesta.  In acest refugiu pot intra 10 persoane fara nici o grija. Pana in urma cu cativa anii, exista un alt refugiu in aceasta zona, insa acesta acum este complet spart si ruginit.

 Referitor la sursele de apa, singurul izvor care se regaseste in aceasta zona se afla la 10 minute de refugiu in sudul acestuia, pentru a ajunge la el este nevoie ca se coboare putin.

Desi am ajuns pe la 15:30, in aceea zi am stat si ne-am stors hainele ude, am vorbit cu cehii si am iesit la cules cateva afine dupa ce s-a oprit ploaia. Inspre seara, au mai ajuns la refugiu inca 3 cehi si am stat putin de vorba si cu acestia.

Ziua a VI-a – 1 august – Refugiul Zarna- Vf. Zarnei – Vf. Ludisorul – Refugiul Bratilei – Vf. Bratilei – Vf. Comisul – Refugiul Comisul – Curmatura Lerescu – Valea Lerescu – Canton Rudarita – Plaiu Foii

In ultima zi a turei in Muntii Fagaras, am pornit la ora 8:30 de la Refugiul Zarna inspre Plaiu Foii. Pentru inceput am urcat pana pe Vf. Zarnei, aici se regaseste si un izvor cu apa rece si proaspata. Dupa ce am trecut de acest varf am intalnit cateva turme de oi, insa asa cum ziceam si anterior, cainii erau pasnici si latrau doar putin.

Ulterior acestei zone am ajuns pe Vf. Ludisorul, iar mai apoi am coborat la Refugiul Bratilei. Acesta se afla in conditii cat de cat acceptabile, insa recomand pentru cei care vin dinspre Fereastra Mare a Sambetei sa se opreasca la Refugiul Curmatura Zarnei. Pana aici am facut cam 1:30 h, iar traseul este unul chiar lejer.

De la Refugiul Bratilei am urcat Vf. Bratilei, iar mai apoi ne-am indreptat spre Vf. Berevoescu Mare, ultimul varf peste 2300 m de pe Creasta Fagarasului. Traseul trece prin partea sud-vestica a acestui varf, iar aici se regaseste si un refugiu. Acesta este insa dezafectat si nu se poate locui in el. Totusi, langa acest varf exista un refugiu mai nou in partea nordica, pe marcajul Punct Rosu. Acesta se afla la aproximativ 10 minute fata de traseul Banda Rosie.

Odata trecuti de Vf. Berevoescu coboram spre alte varfuri mai mici si ajungem foarte aproape de liziera padurii. Deja eram la o altitudine sub 1600 m si padurea de conifere incepea sa-si faca prezenta. Inainte de a intra in padure in zona Curmaturii Lerescu  trecem pe langa Refugiul Comisul, observam Lacul Pecineagu si silueta Muntilor Piatra Craiului.

Ajunsi in padure, marcajul pentru inceput este foarte vizibil, insa odata cu aparitia defrisarilor si a caderilor de copacii intentionate sau neintentionate, marcajele sunt mai greu observabile si exista posibilitatea de ratacire. Dupa cateva ore prin padure am ajuns in cele din urma la drumul care duce spre Cantonul Rudarita si mai apoi catre Cabana Plaiu Foii. De la coborarea din padure la Plaiu Foii exista aproximativ 11 km de drumetie pe un drum de tara. Acest drum a fost unul foarte extenuant, insa in apropiere de Plaiu Foii am fost luati de o ocazie care ne-a dus pana in Zarnesti.

De la cabana Plaiu Foii se poate pornii atat inspre Muntii Fagaras, cat si inspre Muntii Piatra Craiului.

Azi am intrat pe traseu la ora 8:30, la 11:30 eram sub Varful Berevoescu Mare, iar la ora 12:30 deja trecusem de Curmatura Lerescu. Din acest loc am intrat in padure si am mai facut 4 h pana in apropiere de Cabana Plaiu Foii. In total am facut cam 8 h, iar dificultatea zilei a constat mai mult in distanta parcursa prin padure si lipsa marcajelor datorita defrisarilor de langa lacul Pecineagu.

Reclame
Categorii: Pe carari de munte | Etichete: , , , , , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasa-ti parerea cu privire la acest articol

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

Geoarhiva

încă descoperim

Andreea Chiruta

Just another WordPress.com site

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Ana Bacioi

On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

Clubul de Speologie Politehnica

supliment zilnic de speologie

Dan

De la vis porneste totul!

Marius C. Popa

Înapoi, pe verticală! - Drumeţ în munţi şi în memorie.

Alaska 2010

Denali & Mt. Hunter - June 2010 - Expedition sponsored by URSUS

rentacamp

Just another WordPress.com site

WELCOME TO ROMANIA !

With this Blog we want to get you out there and explore this wonderful place called ROMANIA !

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: