Creasta Fagarasului de la V la E in sase zile (partea a II-a)

Zilele anterioare

Perioada: 27 iulie-1 august 2012

Persoane: Ionut si Eu, iar din a 2-a parte a primei zile, Alina, Marius, Dana, Adi, Ramona si Vlad

Ziua a III-a –  29 iulie – Lacul Caltun – Vf. Laitel – Vf. Paltinul – Vf. Iezerul Caprei – Lacul Capra – Vf. Vanatoarea lui Buteanu – Balea Lac – Lacul Capra – Fereastra Zmeilor – Refugiul Fereastra

Ziua a IV-a – 30 iulie – Refugiul Fereastra – Fereastra Zmeilor – Vf. Mircii – Lacul Podu Giurgiului – Saua Podragu – Saua Orzanelei – Vf. Vistea Mare – Vf. Moldoveanu – Vf. Vistea Mare – Portita Vistei – Lacul Valea Rea

In continuarea traversarii crestei principale a Muntilor Fagara ne-am intalnit cu o parte din colegii de la Asociatia pentru Turism Activ Cluj (A.T.A.C.). Ei au urcat in cea de-a treia zi a turei si urmau ca in data de 2 august sa se deplaseze spre litoral. Pentru primele 2 zile am hotarat ca impreuna cu Ionut sa mergem intr-un ritm cu ei, iar apoi o sa vedem cum facem.

Ziua a III-a –  29 iulie – Lacul Caltun – Vf. Laitel – Vf. Paltinul – Vf. Iezerul Caprei – Lacul Capra – Vf. Vanatoarea lui Buteanu – Balea Lac – Lacul Capra – Fereastra Zmeilor – Refugiul Fereastra

Ce-a de-a treia zi a traversarii crestei ne-a prins in Refugiul Caltun (Toma Boarescu), un refugiu in care pot locui linistit 14 persoane, iar in caz de necesitati pot sa doarma si mai multe. Aceasta zi a fost una matinala, cu trezit la ora 6:00. Cele doua fete au hotarat sa plece cat mai devreme pentru a-si indeplini intreg planul avut si astfle dupa ce au mancat si-au strans lucrurile si au plecat pe traseu pe la ora 7:00.

Eu si Ionut am hotarat de asemenea ca este mai bine sa plecam si noi mai devreme, mai ales ca era soare, pentru a ajunge pe Vf. Vanatoarea lui Buteanu si la Lacul Balea inainte ca sa vina prietenii nostri. Astfel am pornit pe traseu pe la 7:30, am urcat Vf. Laitel, am trecut pe langa Vf. Laita si pe la 9:00 le-am ajuns pe fete inainte de urcarea spre Vf. Paltinului. Aici am mai schimbat 2-3 vorbe si ne-am oprit sa mancam deasupra Lacului Balea si a intregii nebunii de langa lac. Am stat in acest loc mai bine de o ora, am facut cateva poze, iar apoi am luat-o spre Vf. Iezerul Caprei, Saua Caprei si am coborat ca sa ne lasam bagajele in cort la Lacul Capra.

La ora 12:00, dupa ce am pus cortul si bagajele in el, ne-am urcat pe Vf. Vanatoarea lui Buteanu (2507 m), unul dintre cele mai accesibile varfuri peste 2500 m din tara noastra. Este situat la aproximativ 1:30 h fata de Lacul Balea si la 45 de minute fata de Lacul Capra. Dupa ce am urcat pe acest varf, am coborat la Balea, am vazut ceea ce se intampla in aceasta statiune, i-am asteptat pe prietenii nostri si am mancat niste placinte cu branza.

La ora 16:00 au ajuns si prietenii nostri, ne-am mai plimbat putin prin zona Lacului Balea, iar apoi am urcat cu totii spre Lacul Capra si am hotarat sa o luam spre Refugiul Fereastra, situat in apropiere de Fereastra Zmeilor si zona denumita La trei pasi de moarte. Pe ceilalti prietenii urcarea de la Balea in Saua Caprei i-a obosit putin, nu erau inca intrati in ritm, dar mai apoi a fost totul ok, eu si Ionut am strans cortul pana ceilalti au ajuns la lac, iar ulterior am plecat cu totii spre refugiu, care era situat la 1-2 h  fata de Lacul Capra.

Traseul spre acest refugiu trece pe langa 2 monumente, primul este dedicat celor care au reusit sa traverseze pentru prima data Creasta Arpasel in conditii de iarna, V-E de la Vf. Vanatoarea lui Buteanu pana la Vartopel, care pe poteca de retragere spre Lacul Capra au fost surprinsi de o avalansa, iar al 2-lea monument este inchinat Speologilor Oradeni care au fost ucisi de o avalansa in anul 2002. In continuarea acestor monumente care ne amintesc ca muntele uneori isi i-a tributul sau, se coboara putin, se trece pe langa versantul sudic al Vf. Vartopel  si ajunge la Fereastra Zmeilor, loc de unde se poate lua spre Refugiul Fereastra, Cabana Podragu sau direct spre Vf. Moldoveanu.


Noi inainte de a ajunge la fereastra, am luat-o pe un marcaj vechi – Punct Rosu si am ajuns mai repede la Refugiu Fereastra. Acesta este un refugiu construit in ultimii anii si se afla in apropierea fostului refugiu care este spart si arata intr-o stare deplorabila. Ca si surse de apa in apropierea acestui refugiu, amintesc ca exista un izvor mai jos si unul pe Punct Rosu, in apropire de intalnirea cu poteca principala. Distanta de la Balea Lac la Refugiul Fereastra am realizat-o in 2 h.

Ziua a IV-a – 30 iulie – Refugiul Fereastra – Fereastra Zmeilor – Vf. Mircii – Lacul Podul Giurgiului – Saua Podragu – Saua Orzanelei – Vf. Vistea Mare – Vf. Moldoveanu – Vf. Vistea Mare – Portita Vistei – Lacul Valea Rea

Desi ne-am trezit pe la ora 7:30 – 8:00 h am ramas in refugiu pentru ca afara ploua si era o ceata de abia vedeai la 10 metri distanta. In aceste conditii am zis sa mai lenevim in sacii de dormit, sa ne trezim doar cand se mai lumineaza sau cat de cat se ridica din ceata, pentru ca nu are rost sa ne pornim pe asemenea conditii.

Pe la ora 9:00 am inceput sa mancam, iar la 0ra 10:00 pe o ploaie marunta insa destul de rara am pornit spre Vf. Moldoveanu, situat la aproximativ 6-6:30 h fata de acest refugiu. Pentru inceput am urcat pe marcajul Triungi Galben, iar de la Fereastra Zmeilor am luat-o pe Banda Rosie. La 3 minute de Fereastra am intrat in zona denumita La 3 pasi de moarte, o portiune in care exista cateva lanturi pentru siguranta celor care ajung sa o i-a pe aici.

Dupa ce am trecut de aceasta am trecut prin nordul Vf. Arpasul Mic si sudul Vf. Arpasul Mare, iar mai apoi am urcat pana pe Vf. Mircii, loc de unde am putut vedea pentru prima data trapezul Vistea-Moldoveanu, asa cum este cunoscut printre oamenii de munte si nu numai. Dupa ce am trecut de acest varf a urmat o coborare spre Lacul Podu Giurgiului, aici exista un refugiu, dar atunci cand am trecut era daramat si rupt, probabil din cauza unei avalanse.  Noi am hotarat sa facem un popas pentru a manca, iar apa de baut am luat-o din lac.

Ulterior pauzei de masa am revenit pe traseul care trece prin sudul Vf. Podragu, Saua Podragului (aici se poate cobora in 30 minute spre Cabana Podragu) si continua cu prin sudul Vf. Tarata, Vf. Corabia, Vf. Ucea Marea si Vf. Ucisoara. Dupa ce am trecut de aceste varfuri am inceput urcarea spre Vf. Vistea Mare (2527 m), al 3-lea varf ca marime din Romania. De pe acest varf se ajunge in 15-20 minute pe Vf. Moldoveanu (2544 m), cel mai inalt varf din Romania.

Ajunsi pe cel mai inalt varf am facut poza de rigoare, atat cu grupul ca si solo, am lipit un sticker al asociatiei langa cele existente si ne-am sunat rudele ca sa anuntam ca suntem bine si nu am patit nimic in zilele anteriore. Atat eu, cat si Ionut nu mai aveam baterie la telefon de ceva vreme. Terminand cu acest varf, ne-am intors pe Vistea, am mai facut cateva poze pe acesta, iar apoi am coborat spre Refugiul Portita Vistei. Pentru ca era plin ( avea cam 10 locuri) am hotarat sa coboram in zona Lacului Valea Rea si sa ne punem corturile in aceasta zona.

Seara am fost si dupa apa, undeva in partea sudica a lacului si apoi am mancat cu totii supele preparate la primus si alte lucruri pe care le-am avut la noi. Durata traseului de astazi a fost de aproximativ 10 h, insa am stat peste 30-40 minute doar pe Vf. Moldoveanu.

Zilele urmatoare

Reclame
Categorii: Pe carari de munte | Etichete: , , , , , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasa-ti parerea cu privire la acest articol

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

Geoarhiva

încă descoperim

Andreea Chiruta

Just another WordPress.com site

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Ana Bacioi

On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

Clubul de Speologie Politehnica

supliment zilnic de speologie

Dan

De la vis porneste totul!

Marius C. Popa

Înapoi, pe verticală! - Drumeţ în munţi şi în memorie.

Alaska 2010

Denali & Mt. Hunter - June 2010 - Expedition sponsored by URSUS

rentacamp

Just another WordPress.com site

WELCOME TO ROMANIA !

With this Blog we want to get you out there and explore this wonderful place called ROMANIA !

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: