Vizitand cel mai inalt varf din Muntii Apuseni

Perioada: 16 – 17 iulie 2012

Persoane: George N.  si Eu

Traseu: 16 iulie Vartop – Piatra Graitoare (Muntii Bihor) – Vf. Cucurbata Mare – Vf. Cucurbata Mica – Catunele Badai, Plai

17 iulie Plai – Tarsa – Avram Iancu – Incesti – Vidra

Dupa doua zile si jumatate in care am vizitat splendida zona a Padisului si a statiunii montane Vartop-Arieseni, am optat pentru a urca pe cel mai inalt varf al Muntilor Apuseni, si anume Varful Cucurbata Mare – 1849 m. Astfel, am ales sa urcam inspre varful mai sus amintit pe traseul marcat cu Banda Rosie, acesta porneste din centrul statiunii Vartop, trece pe sub partiile de schi, pe langa serviciul salvamont si continua pe drumul forestier aflat in partea dreapta a acestora. Durata traseului indicata pe hartii este de 4:30-5 h pana pe varf si de 1:15-1:30 h pana pe Vf. Piatra Graitoare.

Fiindca de dimineata am mers pana la Groapa Ruginoasa am pornit pe acest traseu in jurul orei 12:00. Pentru primele 30-40 minute traseul este foarte usor, apoi odata cu parasirea drumului principal, inclinatia creste vertiginos si dureaza circa 20-30 de minute pana cand se ajunge intr-o zona cu jnepenis si afinis. Ajunsi la afine ne-am oprit ca sa mancam cateva. Dupa aceasta pauza , in aproximativ 10-15 minute am ajuns pe Varful Piatra Graitoare. Acest varf are altitudinea de 1658 m si este un important punct de belvedere pentru aceasta parte a muntilor Bihor. De aici se poate vedea Vf. Vladeasa, Padisului, Groapa Ruginoasa, Valea Ariesului si o parte din  satele Tarii Motilor.

Poza 1: Drumul spre Vf. Piatra Graitoare

Poza 2: Vf. Piatra Graitoare

In continuare drumul spre Vf. Cucurbata Mare este usor valonat si foarte vizibil in conditii meteo favorabile. Aceasta parte a traseul este insa mai lunga si dureaza intre 3 – 3:30 h, iar in majoritatea timpului se poate vedea in fata sau dreapta varful cel mai inalt al Apusenilor.

Poza 3: Drumul spre Vf. Cucurbata Mare (in partea dreapta)

Noi am ajuns pe Cucurbata Mare la 4:45 h de la pornirea pe traseu, am intrat in statia meteo de pe acest varf si ne-am realimentat cu apa, fiind foarte insetati. Aici se poate ajunge si pe marcajul Banda Albastra care vine dinspre localitatea Arieseni. Varful este marcat printr-o cruce  si o borna de piatra. O alta varianta de a ajunge aici este si pe drumul de piatra care porneste din aceeasi localitate Arieseni.

Poza 4: Vf Cucurbata Mare – 1849 m (Vf. Bihor) si Statia Meteo

Din acest punct, parasim marcajul turistic, care continua spre sud-vest si o luam inspre localitatea Avram Iancu care este situata in partea de sud-est fata de Vf. Cucurbata Mare.

Trecem pe sub Vf. Cucurbata Mica si dupa ce aproximativ 2 h de la plecarea de la statia meteo, ajungem la primele case din comuna Avram Iancu. La una dintre acestea ne-am intalnit cu o familie de mesteri populari autentici. Acestia puneau la uscat ciubere, tulnicute, cani de diferite marimi pentru Targul de fete de pe Muntele Gaina care avea loc in weekend. Dupa cateva discutii cu acestia am aflat ca eram in catunul Badai si comuna Avram Iancu. Atat eu, cat si George ne-am achizitionat o amintire de la acesti mesteri populari autentici si am plecat inspre alte catune mai apropiate de sat. Astfel am ajuns ajuns putin mai jos, in catunul Plai si am campat in curtea unui localnic care ne-a daruit lapte proaspat, oua si putina branza proaspata.

Poza 5: Produse de artizanat ( cani, tulnicute, ciubarase,etc)

Poza 6: Locul unde am campat

Poza 7: Farcituri (claie, bodiuri, capite de fan, etc.)

In a 2-a zi am pornit  de dimineata din catunul Plai, am trecut mai intai prin satul Tarsa, loc unde ne-am intalnit cu paraul Ariesul Mic, iar apoi am ajuns in satul Avram Iancu, o localitate care se pregatea de sarbatoarea ce avea loc in weekend (Targul de fete de pe Muntele Gaina).

Poza 8: Drumurile de acces inspre Muntele Gaina

In continuare am urmat drumul ce merge spre orasul Campeni, iar in localitatea Incesti am intrat sa vizitam Casa Muzeu Avram Iancu. Aici este locul unde s-a nascut marele erou Avram Iancu. Din pacate in ziua vizitei era deschisa doar o parte din acest muzeu, restul fiind in restaurare. In partea deschisa se pot observa cateva manuscrise din timpul vietii eroului, arme ale acelei vremi, obiecte traditionale, carti si alte lucruri care se aminteasca de memoria acestuia.

Poza 9: Casa Muzeu Avram Iancu

Dupa scurta vizita la casa lui Avram Iancu am continuat se ne deplasam pe drum inspre Vidra, iar la iesire din localitatea Nemesi pe partea stanga ne-am intalnit cu un fenomen unic in Romania, si anume Rezervatia paleontologica Dealul cu Melci. Aceasta reprezinta o alternanta de conglomerate cu gresii si marne in care sunt incrustate 35 de specii de moluste.

Poza 10-11 Dealul cu Melci

Din apropierea locului in care se viziteaza Dealul cu Melci, daca o iei la dreapta pe un drum de tara ajungi dupa 500 m la Cascada Pisoaia. Aceasta cadere de apa are o inaltime de 18 metri si o largime de 25 metri.

Poza 12: Cascada Pisoaia

In continuare vizitei in Muntii Apuseni ne-am deplasat inspre localitatea Vidra de unde am luat un mijloc de transport spre Campeni, iar mai apoi spre Abrud si Bucium. De unde vom porni spre a vizita Detunatele si Muntii Trascau.

De retinut:                                                                                                                                                                                                                                                    – pe traseul din prima zi nu se afla nici o sursa de apa, singura sursa de apa pe care o gasim este la Statia Meteo de pe Vf. Cucurbata Mare
– mesteri pe care i-am intalnit pe traseu sunt printre singuri din aceasta zona, ei fauresc ciubere, cani, tulnice si alte obiecte de artizanat, dar si alte obiecte din lemn

   – exista un Varf Piatra Graitoare si in Muntii Vladeasa in apropiere de Pietrele Albe

   – Varful Cucurbata Mare este denumit in anumite cartii si Vf. Bihorul Mare, eu am optat pentru denumirea care apare in diverse harti

  – traseul poate fii facut cu un antrenament fizic mediu, incaltaminte si rezerve de apa si hrana

   – pe langa hiking, pe traseul Banda Rosie se poate urca si cu bicicleta ( insa o sa fie o portiune in care bicicleta trebuie impinsa), iar in perioada de iarna se poate face schi de tura

Reclame
Categorii: Pe carari de munte | Etichete: , , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasa-ti parerea cu privire la acest articol

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

Geoarhiva

încă descoperim

Andreea Chiruta

Just another WordPress.com site

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Ana Bacioi

On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

Clubul de Speologie Politehnica

supliment zilnic de speologie

Dan

De la vis porneste totul!

Marius C. Popa

Înapoi, pe verticală! - Drumeţ în munţi şi în memorie.

Alaska 2010

Denali & Mt. Hunter - June 2010 - Expedition sponsored by URSUS

rentacamp

Just another WordPress.com site

WELCOME TO ROMANIA !

With this Blog we want to get you out there and explore this wonderful place called ROMANIA !

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: