Printre rodhodendroni din Muntii Rodnei

Data: 15-17.06.2012

Zona: Muntii Rodnei

Echipa: Ema, Rebeca, Paula, Codruta, George si eu

Foto: Codruta si eu

Scop: Plimbare prin bujorii de munte (rodhodendroni)

Trecuse un an de cand am fost prima data in acesti munti superbi din nordul tarii si doream sa revin pentru a vedea si bujorii de munte, pe care lumea ii lauda foarte mult. Dupa o discutie cu Rebeca, am hotarat sa alegem ca plecare weekendul de mijloc al lunii iunie.

Plecarea s-a facut cu trenul din Cluj-Napoca, iar in jurul orei 19:40 am ajuns in Romuli, satul de plecare in aceasta tura. Dupa ce am coborat la soseaua ce face legatura intre Salva si Tara Maramuresului, am intrat pe traseul TR (Triunghi Rosu). Intrarea pe acest traseu se face din localitate pe un drum asfaltat care trece pe sub calea ferata.

Image

Dupa aproximativ 20 minute de la intrarea pe acest drum, parasim satul si mergem inainte pe drumul forestier ce urca pe langa Valea Strambei. De remarcat este faptul ca existau indicatoare rutiere de curba periculoasa sau foarte periculoasa din 100 in 100 de m.

Dupa 2 h de la plecarea din gara, am ajuns in zona numita Zavoaiele Borcutului. Aici am campat si ne-am alimentat putin cu apa de la un izvor de apa minerala.

Image

Sambata, ne-am trezit  devreme, iar pe la ora 8:15 am pornit in continuare pe traseu. Din zona unde am campat traseul urca destul de abrupt prin padure. Se merge printre copaci, se trece prin stanga unei stani, iar la un moment dat traseul TR o face la stanga, pentru a nu urca pe Vf. Batrana. Noi optam sa ajunge pe acest varf, iar aceasta decizie ne-a bucurat, pentru ca de aici aveam o imagine superba a varfurilor ce ne inconjurau.

Image

Din Vf. Batrana ne intersectam cu BR (traseul Banda Rosie), principala magistrala a acestor munti si continuam sa mergem pe traseu. Trecem prin Saua Batranei, pe sub Vf. Grosilor, intalnim primi turisti, despre care urma sa aflu ca erau membri CAR Cluj care se antrenau pentru Maratonul Apusenilor si ajungem in zona Tarnita La Cruce. Loc unde vom manca si ne vom odihni.

Image

Image

Dupa o pauza de 1 h 30 minute in jurul orei 15:00 ne continuam traseul, urcam Vf. Obarsia Rebrii (1985m), trecem saua cu acelasi nume si apoi urmam traseul ce continua pe  Vf. Cormaia (2033 m) si Vf. Repede (2074 m).

Image

Image

Image

Image

Image

Ulterior urcari pe aceste varfuri am coborat in Saua Intre Lacuri, loc unde ne-am intalnit cu izvorul La Carti. Aici ne-am alimentat cu apa, si apoi  am mers mai departe pe BR. La 15 minute de la acest izvor am intrat printre jnepenii asemanatori celor din Muntii Retezat.

Dupa parcurgerea acestei zone mergem pe sub Vf. Negoiasa Mare si  ajungem in Tarnita Barsanului. Aici este locul unde vom campa pentru cea de-a doua noapte. Acest loc se regaseste sub Vf. Puzdrelor si Vf. Laptelui Mare. In perioada de seceta, singur izvor de apa pe care l-am gasit este posibil sa sece.

Image

Dupa o masa copioasa si un apus frumos, fetele s-au pus la odihna, in timp ce eu si George ne-am hotarat sa urcam pe Vf. Laptelui Mare (2172 m). Ajunsi sus pe la ora 22:30 am privit zona frumoasa care ne inconjura si ne gandeam daca vedem sau nu Ucraina. Am dezbatut putin acest fapt, apoi am coborat spre cort si ne-am pus la somn.

In ziua de duminica, ne-am trezit pe la ora 8:00, am mancat bine, am strans corturile si ne-am pus la drum. Am urcat in Saua Puzdrelor, am lasat varful omonim in stanga, am trecut pe sub Vf. Laptelui Mare si din Saua Laptelui am coborat inspre vechea Cabana Puzdrele ( aceasta a fost distrusa in urma cu cativa ani).

Image

De aici am hotarat sa o luam pe drumul care merge spre Cartierul Repede din Borsa. Iar drumul a durat aproximativ 2-3 h. Acest drum trece pe langa Cascada Puzdra, Refugiul Salvamont Stana si apoi ajunge printre case vechi si suri traditionale in satul amintit anterior.

Image

Dupa traversarea acestuia, am ajuns la drumul care cobora dinspre Pasul Prislop, am mers putin pe sosea si apoi am luat un microbuz pana in centrul orasul Borsa. Imediat ce am ajuns aici am luat alt microbuz inspre Viseu de Jos, iar de aici am luat trenul inspre Cluj-Napoca.

Ajunsi in Cluj-Napoca aflam ca Rebeca si-a uitat telefonul in tren, insa persoana care l-a gasit il va returna in viitor, dupa ce se va intoarce din Timisoara. Uneori exista si oameni faini si buni, ceea ce este de laudat.

Tura a fost o reusita, echipa s-a descurcat foarte bine, nu s-au facut pauze multe, iar ritmul a fost unul destul de bun. De-a lungul celor 2 zile de traseu am intalnit numeroase specii de flori, insa doar 10 turisti, dintre care 7 erau maghiari.

Reclame
Categorii: Pe carari de munte | Etichete: , , , | 1 comentariu

Navigare în articol

Un gând despre „Printre rodhodendroni din Muntii Rodnei

  1. Codruta

    Felicitari organizatorului (Nicu) pentru reusita din aceasta tura….

Lasa-ti parerea cu privire la acest articol

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

Geoarhiva

încă descoperim

Andreea Chiruta

Just another WordPress.com site

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Ana Bacioi

On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

Clubul de Speologie Politehnica

supliment zilnic de speologie

Dan

De la vis porneste totul!

Marius C. Popa

Înapoi, pe verticală! - Drumeţ în munţi şi în memorie.

Alaska 2010

Denali & Mt. Hunter - June 2010 - Expedition sponsored by URSUS

rentacamp

Just another WordPress.com site

WELCOME TO ROMANIA !

With this Blog we want to get you out there and explore this wonderful place called ROMANIA !

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: