La pas prin Cheile Turenilor

Perioada: 16:30 – 20:30  – 22 iunie 2012

Persoane: Eu, Rebeca, Ema, Dany, Paula, Paul, Claudia, Alexandra, Elena și Alina

Era după masa zilei de 22 iunie și ne pregateam de o tură scurtă in Cheile Turenilor (denumite și Cheile Turului sau Cheile Tureniului). Acestea au o lungime de 1850 de metri, sunt o arie protejată de interes național și sunt foarte cunoscute în rândul alpiniștilor din Cluj-Napoca și alte zone apropiate.

Ne întâlnim cu toții în jurul orei 16:30 la Bastionului Croitorilor și pornim înspre cheile care sunt situate în apropierea drumului E60, pe ruta Cluj-Napoca – Turda, între locălitățile Tureni și Copăceni.

După 30 de minute ajungem în Tureni, ne alimentăm cu apa si pornim prin partea stângă a acestora. Pentru traversare am optat să pornim dinspre satul Copăceni.

După o scurta ploaie care ne-a prins deasupra acestor chei, am început să coborâm printre stâncile din Zona Țancurilor.  Această zonă este împânzită cu numeroase trasee de escaladă. Dintre acestea amintesc Lolek, Bolek, Las Ketchup, Poseidon, Kabuki, Cot în Bot, etc.

Odată ajunși jos, traseul  trece prin curtea unui individ din Turda (care a pus câteva marcaje cu proprietate privită). Trecem de căbănuța acestuia cu gândul de a nu-l întâlni și mergem mai departe pe traseul marcat mai demult, Punct Albastru. În prezent se acest marcaj mai este vizibil în 3-4 locuri.

Traseul sau mai bine zis, cărarea ce străbate aceste chei, începe cu trecerea pârâului Racilor cu ajutorul pietrelor de câteva ori, continuă cu Cascada Evantai ( loc unde se poate face și o baie), Cascada Mare și se termină cu o iesire în zona vechii cariere și a cazanului de țuică din Tureni.

Cărarea este una sălbatică și necesită puține cunoștințe cu privire la munte, deoarece se urcă puțin pe câteva stânci. Pentru cei care merg prima dată este posibil ca să părăsească poteca mai repede și să iasă mult mai devreme din chei.

Image

Image

Image

Image

Zona este accesibilă oricărei persoane, este nevoie de o încălțăminte adecvată pentru munte sau scurte drumeții în natură, există riscuri de a cădea în apă, iar în unele cazuri când se merge după topirea zăpezii sau a  unor ploi, există riscul ca să nu se poată trece pârâul în anumite zone.

Image

Din punct de vedere al curățeniei, aceste chei sunt pline de gunoaie aruncate de sătenii din Tureni, iar în perioada toamnă – primăvară pârâul este poluat cu borhot provenind de la Țuicăria din sat.

Deși sunt destul de aproape de Cluj-Napoca, aproximativ 23 km, aceste chei sunt puțin cunoscute în rândul Clujenilor și nu numai. Făcând o comparație cu Cheile Turzii, care sunt situate la 10 km distanță, aceste chei sunt mai antrenante, mai puțin vizitate și mai sălbatice.

Reclame
Categorii: Pe carari de munte | Etichete: | 5 comentarii

Navigare în articol

5 gânduri despre „La pas prin Cheile Turenilor

 1. Madalina

  Am fost foarte recent. Problema cu proprietarii de teren s-a rezolvat: au lasat o poteca pentru accesul turistilor. Cheile sunt intr-adevar salbatice, foarte frumoase, in iunie vegetatia este luxurianta. Apa este din pacate murdara, cu miros de canalizare, si asta strica mult. Gunoaie am intalnit imbucurator de putine. In schimb multe multe flori.:) Am parcurs cu intrare prin Copaceni si intoarcere pe deasupra, malul stang. Nu prea am intalnit marcaje, am mai bajbait, dar am avut o aventura frumoasa, de care copiii s-au bucurat. Merita!

 2. O zona frumoasa si relaxanta. Am descoperit-o si eu de curand si mi-a placut foarte mult. Cu siguranta voi mai merge acolo.

 3. E fain traseul, desi foarte putina lume il stie.
  Din pacate nu este normal, eu am inteles ca respectivii ( pentru ca sunt 2 proprietari) au primit terenul prin 91 si atunci si-au facut cladirile, una terminata si cealalta o ruina care strica aspectul unei arii protejate. Nu mi-i se pare normal ceea ce se intampla, era ok sa lase o cale spre intrarea in Chei si cred ca era mai impacat decat acum. Eu am fost si la escalada pe acolo, iar la un moment dat i-a zis unui prieten ca proprietatea lui urca pana la Pestera in Amfiteatru, iar celalalt proprietar are proprietatea pana la stanci, deci cumva nu avem voie sa ne cataram pe acolo. O utopie dupa parerea mea, caci stanca nu este proprietatea nimanui.
  CJ nu face nimic, pentru ei abia exista Cheile Turzii, insa si acolo daca privim a aparut o via-ferrata de care nu s-a aflat decat dupa ce a fost terminata. Deci, eu zic ca stiu de oamenii astia, dar nu vor face nimic.
  Oricum, eu o sa mai merg prin chei cu turisti, insa sper sa nu ma intalnesc cu acesti proprietari.

 4. Sabina

  Super poze! Si noua ne-a placut traseul!
  Dar voua vi s-a parut normal sa fie blocat accesul in Chei??? Cum adica „Proprietate privata” rezervatia? Parca era in custodia Consiliului Judeţean Cluj, nu? Si cursurile de apa nu sunt proprietati private de fapt. Nu i-a obligat nimeni pe indivizii aia sa lase cale de acces in Chei? Ce parere aveti?

Lasa-ti parerea cu privire la acest articol

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

Geoarhiva

încă descoperim

Andreea Chiruta

Just another WordPress.com site

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Ana Bacioi

On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

Clubul de Speologie Politehnica

supliment zilnic de speologie

Dan

De la vis porneste totul!

Marius C. Popa

Înapoi, pe verticală! - Drumeţ în munţi şi în memorie.

Alaska 2010

Denali & Mt. Hunter - June 2010 - Expedition sponsored by URSUS

rentacamp

Just another WordPress.com site

WELCOME TO ROMANIA !

With this Blog we want to get you out there and explore this wonderful place called ROMANIA !

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: