Pe cararile Masivului Giumalau

Perioada: 21 septembrie 2010

Locatia: Muntii Giumalau

In cele 9 luni petrecute pe meleaguri Bucovinene, in Vatra Dornei, am cutreierat 2-3 trasee montane din zona. Unul dintre traseele pe care l-am facut a fost Vatra Dornei – Cabana Gigi Ursu – Vf. Giumalau – Cabana Giumalau – Rusca.

Am pornit la ora 11:00 pe traseul amintit anterior. Pentru prima portiune a traseul existau doua marcaje care porneau din Vatra Dornei ( cruce rosie – care o i-a pe Vf. Drancani – 1291 m si banda albastra – care urca pe Vf. Barnarel – 1321 m), eu insa am luat-o pe drumul dintre cele doua, pe drumul care mergea alaturi de Paraul Chilia, datorita orei tarzii a intrari pe traseu.

Dupa 6 km parcursi pe acest drum forestier se ajunge pe Vf. Obcina Mare, iar aici exista un marcaj care indica 3 km pana la Cabana Gigi Ursu. Acesti kilometri se vor realiza pe marcajul cruce rosie. Dupa ce lasam aceasta cabana in urma, ne intalnim cu marcajul banda albastra cu care vom merge impreuna pentru o scurta bucata de traseu. Acest lucru sa datorat faptului ca la 2 h de la pornirea pe traseu exista o intersectie de trasee, banda albastra si banda rosie o i-au spre stanga inspre Pasul Mestecanis, iar banda rosie singura o i-a la dreapta inspre Vf. Giumalau, Cabana Giumalau si mai departe Masivul Rarau.

De la aceasta intersectie mai sunt aproximativ 2:30 – 3 h  pana pe Vf. Giumalau. Mergand pe acest traseu se vede in departare varful golas, iar in partea dreapta, nu foarte departe, se observa Vf. Pietrosul Bistritei din Muntii Bistritei. Marcajul este destul de vizibil, traverseaza zone despadurite si pajisti, iar la 4 h de la pornirea pe traseu se ajunge in Poiana Ciungi, De aici se lua mai demult inspre Valea Putnei pe banda galbena, dar in momentul trecerii mele pe acolo pe indicatorul turistic era indicat ca traseul este inchis. In acelasi timp aici se ramifica putin traseul, se poate lua direct inspre Cabana Giumalau sau se poate urca intr-o ora pe varf, pentru acest traseu am optat si eu.

Urcarea fost una solicitanta si a durat aproximativ o ora, eu m-am oprit si sa mananc cateva afine si merisoare care au ramas in urma numerosilor culegatori anteriori. Din Poiana Ciungi pana pe pisc marcajul turistic este realizat pe pietre si pe stalpi de metal.

Ajuns pe varf am citit mesajele de pe cruce, am consumat dulciurile ce le aveam in rucsac si am baut ultimul strop de apa, iar mai apoi am privit imprejurimile acestui frumos masiv. De aici in zile senine se observa Muntii Calimani, Vf. Rarau si Pietrele Doamnei, orasele Campulung Moldovenesc si Vatra Dornei, Vf. Ousorul, Muntii Suhard, Obcinele Bucovinei si Vf. Pietrosul Bistritei.

Fiindca timpul ma presa, fiind ora 16:20 am pornit inspre Cabana Giumalau ( 30 de minute fata de varf) si mai apoi am continuat drumul inspre satul Rusca pe marcajul triunghi rosu. La aproximativ 15 minute de la plecarea de la Cabana Giumalau, pe partea dreapta a drumului m-am intalnit cu izvorul paraului Giumalau, aici am baut apa si mi-am facut rezerva necesara pentru restul drumului. In jurul orei 20:00 am ajuns in satul Rusca, am facut o pauza de 5 minute in care am citit panourile informative de langa podul peste Bistrita si apoi am luat ocazia inspre Vatra Dornei.

Acest masiv este destul de accesibil oricarei persoane, atat in timpul veri, cat si in timpul iernii. Traseul pe care l-am realizat se poate face foarte usor si cu bicicleta sau cu schiuri de tura. In timpul verii pe traseu se gasesc numeroase afine si merisoare. Pe parcurs poti sa campezi la cort sau la una dintre cele 2 cabane care au insa locuri limitate. La Cabana Gigi Ursu poti achizitiona o bere, un suc, o ciocolata sau poti comanda ceva de mancare, iar la Cabana Giumalau poti comanda eventual un ceai si un pahar de apa, insa poti si manca ceva gatit de cei doi soti care o administreaza.

Pe langa coborarea pe traseul amintit de mine, inspre Rusca se mai poate cobori si pe banda galbena. Un alt traseu de coborare inspre raul Bistrita este spre satul Zugreni ( in apropierea acestuia se gasesc Chiele Zugrenilor). Acest sat si satul Rusca se regasesc pe drumul care leaga Vatra Dornei de Poiana Teiului si Lacul Izvorul Muntelui.

Atat pe traseul de urcare inspre varf, cat si pe traseul de coborare, exista zeci de hectare de paduri care au fost rase de tot. Aceste imagini dezolante sper sa dispara treptat din Muntii Romaniei.

Reclame
Categorii: Pe carari de munte | Etichete: , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasa-ti parerea cu privire la acest articol

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

Geoarhiva

încă descoperim

Andreea Chiruta

Just another WordPress.com site

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Ana Bacioi

On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

Clubul de Speologie Politehnica

supliment zilnic de speologie

Dan

De la vis porneste totul!

Marius C. Popa

Înapoi, pe verticală! - Drumeţ în munţi şi în memorie.

Alaska 2010

Denali & Mt. Hunter - June 2010 - Expedition sponsored by URSUS

rentacamp

Just another WordPress.com site

WELCOME TO ROMANIA !

With this Blog we want to get you out there and explore this wonderful place called ROMANIA !

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: