Cheile Aiudului – Coltesti – Rimetea

Perioada: 28 aprilie – 1 mai

Persoane: Eu, Ionut, Sergiu, Mihai G., Marius, Adi, Dana (A.T.A.C.), Andreea, Larisa (OST), Anca, Mihai L. si Andrei.

Sfarsitul de aprilie si inceputul lunii mai l-am petrecut alaturi de cei din A.T.A.C. si alti prieteni in zona Cheilor Aiudului ( denumite si Cheile Valisoarei). Aceste chei se regasesc la 15 km de orasul Aiud, pe drumul ce face legatura intre localitatea Buru si orasul amintit anterior.
Pornirea in aceasta tura s-a facut in dimineata zilei de sambata. Eu, Sergiu, Larisa si Andreea am pornit cu masina pe la ora 9:00 din Cluj-Napoca, iar Ionut, Ioana si Mihai au pornit cu autocarul.

Pe la ora 10:20 am ajuns in Aiud si ne-am oprit pentru a face ultimele cumparaturi, aici ne-am intalnit cu cei trei care au venit cu autocarul. Ei au ramas sa o astepte pe Anca care venea cu masina din Alba-Iulia, iar mai apoi urcau si ei in chei.

Odata ajunsi in Cheile Aiudului, am ramas surprinsi de numarul mic de persoane care au venit la catarat, doar un grup de 4 persoane a venit la escalada pe traseele de la AICO 2009. Dupa ce au ajuns Anca si ceilalti 3 colegi am urcat sa ne cataram pe cateva trasee din zona Coltului Bozga (masivul din spatele castelului, cum vii dinspre Aiud). Pana la urma am catarat pe traseele Excalibur (5+) si Extremadura (6-). Seara s-a terminat la foc, unde s-au zis multe bancuri si s-au prajit pulpe de pui si ciuperci umplute cu branza.

Foto 1 Castelul Cavalerilor vazut de sub traseele de escalada

Foto 2 La catarat in zona Extrema Dura

Foto 3 Aproape de masa

In cea de-a doua zi a minivacantei am mers pe traseele AICO 2009, fiind foarte cald am catarat doar traseul Stairway to hell (5+), iar la un moment dat am incercat si traseul Rockarolla (7+,8-), insa aici am urcat doar pana la cel de-al 3 spit. Dupa ce soarele ne-a batut aproape toate dimineata, ne-am intors la corturi, iar dupa o masa copioasa am pornit intr-o drumetie pe Circuitul Cheilor Aiudului (punct rosu). Am ramas placut surprins de cele 10 panouri de informare, pe acestea erau informati despre ce plante sunt pe aici, care sunt pericolele si care sunt animalele pe care le poti gasi in aceasta zona.

Foto 4 Echipa pe Vf. Bozga Mare

Foto 5 Panoul din cadrul potecii tematice a Circuitului Cheilor Aiudului

Dupa ce am urcat pe Vf. Bozga Mica si Vf. Bozga Mare, am coborat in satul Valisoara, iar aici ne-am oprit la bar pentru a savura o gura de suc sau o bere rece. Dintre cei opt care am venit de sambata, am ramas cinci. Anca, Andreea si Larisa au plecat in decursul zilei de duminica, iar Andrei, care a venit sambata dupamasa, a plecat si el la randul sau.

In ziua a treia Mihai ne-a propus sa facem primul traseu de lungimi, astfel ca in jurul orei 10:30 eu si Sergiu il insotim pe traseul Prieteniei cu o lungime de aproximativ 120 m, respectiv 3 lungimi de coarda (3B, 6). Prima lungime a traseului a fost una destul de usoara,  cea de-a 2 lungime a avut un pasaj mai dificil, insa dupa 2-3 miscari am reusit sa-l urc, iar a 3-a lungime a avut un pasaj de 5 m care m-a solicitat mai mult, insa  intr-un final am reusit sa-l trec si sa ma bucur pentru performanta realizata. Ajuns sus pe Vf. Bozga Mica m-am bucurat pentru aceasta ascensiune si am coborat pe punctul rosu pana la corturi. Mihai si Sergiu au rapelat pana jos.

Foto 6 Primul traseu de lungimi – Traseul Prieteniei

Dupa ce ne-am strans corturile si am mancat bine, am pornit inspre Coltesti, aici am vizitat ruinele Cetatii Coltesti. Aceasta este situata la 45 de minute de centrul satului, si se poate ajunge daca mergi pe traseul tringhi albastru.

Foto 7 Cetatea Coltesti

Foto 8 Alte incaperi din cadrul cetatii

Foto 9 Donjon-ul Cetatii Coltesti

Foto 10 Piatra Secuiului vazuta de pe Cetatea de la Coltesti

Dupa vizitarea numeroasele incaperi ale fostei cetati, ne-am intors in sat, am luat masina si apoi am mers inspre satul Rimetea, locul unde vom dormi in cea de-a 3 noapte. Odata ajunsi in acest sat ne punem corturile si apoi mergem la un pahar de vorba la Gonduzo ( cel mai renumit bar din sat).

La intoarcerea noastra de la bar ne intalnim in centrul satului cu Mihai G si Marius. Ei au trecut in cursul amiezii pe la corturile din Cheile Aiudului, iar apoi au mers pe traseul ce face legatura intre satul Izvoarele si Cascada Vanatarile Ponorului (situata in apropierea Pesterii Huda lui Papara). Mergem cu totii inspre corturi, stam la o poveste tarzie si apoi ne punem la somn.

Pentru cea de-a 4 zi eu mi-am propus sa urc pe Coltii Trascaului si Piatra Secuiului. Dupa ce m-am hidratat foarte bine am pornit pe traseul cruce albastra. Dupa aproximativ 1 h de la plecarea pe traseul eram pe varf. Aici am cunoscut oameni faini, cu care am povestit diferite lucruri. Traseul de intoarcere l-am facut pe marcaj cruce albastra pe partea dintre satul Coltesti. De pe cele 2 masive amintite anterior se poate vedea Scarita Belioara, Muntele Mare, Turda si Campia Turzii si multe alte localitati.

Foto 11 Moara pe apa inca functionala

Foto 12 Rimetea – raiul parapantistilor

Foto 13 Centrul satului Rimetea

Mihai, Mihai G, Marius, Ioana, Sergiu si Ionut au mers la catarat si astazi.

Ziua s-a incheiat la un mic sau un langos si o poveste la Gonduzo. In jurul orei 19:20 am pornit inspre Cluj, insa nu inainte de a ne intalni cu Adi si Dana. Ei au urcat azi in Rimetea si vor ramane sa stea pana maine impreuna cu Mihai G si Marius.

Pe langa cele descrise anterior nu pot sa nu remarc faptul ca in weekendul acesta, peste 100 de parapantisti au fost in acelasi timp pe cerul de deasupra satului Rimetea si muntii din apropiere. Zona este una dintre cele mai des frecventate de catre parapantisti sau cataratorii.

Reclame
Categorii: Asociatia pentru Turism Activ Cluj (A.T.A.C.), Pe carari de munte | Etichete: , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasa-ti parerea cu privire la acest articol

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

Geoarhiva

încă descoperim

Andreea Chiruta

Just another WordPress.com site

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Ana Bacioi

On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

Clubul de Speologie Politehnica

supliment zilnic de speologie

Dan

De la vis porneste totul!

Marius C. Popa

Înapoi, pe verticală! - Drumeţ în munţi şi în memorie.

Alaska 2010

Denali & Mt. Hunter - June 2010 - Expedition sponsored by URSUS

rentacamp

Just another WordPress.com site

WELCOME TO ROMANIA !

With this Blog we want to get you out there and explore this wonderful place called ROMANIA !

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: